Využijte v kuchyni batáty. Dáme vám hned několik tipů
Nadopují vás vitamíny a minerály
Pravdou je, že se batáty do Evropy dostaly ještě dřív než nám lépe známé klasické brambory. Pochází ze Střední Ameriky a za jejich oranžovou barvu je zodpovědný betakaroten. Ten se následně v těle přemění na vitamín A. Kromě něj však do sebe při pojídání batátů dostanete i vitamín C, B6, vlákninu a celou škálu minerálů. Díky výjimečnému složení na batáty v kuchyni nezapomínejte.
Brambory nebo batáty v kuchyni?
Možná vás napadne, co je pro naše tělo tedy vlastně zdravější. Ve srovnání s brambory mají batáty víc kalorií, ale jejich velkou výhodou je, že jimi dřív zasytíte. Ve výsledku jich tak sníte mnohem míň. Zároveň vaše tělo potěší obsahem vlákniny, který je dvakrát vyšší než v případě brambor.
Zdraví vám za ně poděkuje
Konzumací batátů prospějete zdraví svého srdce a cév. Přispívají k lepší imunitě a dobrému trávení. Podle některých studií hrají roli v prevenci rakoviny prsou a prostaty. Pokud si je budete dopřávat pravidelně, mohou vám pomoct k lepší náladě, měla by se u vás zmírnit únava a snížit frekvence úzkostných myšlenek.
Přispívají také ke snížení hladiny cholesterolu. Diabetikům prospějí díky vysokému obsahu vlákniny.
Jak si je připravit?
Zřejmě to, co vás bude zajímat nejvíc. Když už si batáty koupím, co s nimi mám v kuchyni dál udělat? Na talíři vás mohou snadno oslnit svou krásně sytou oranžovou barvu, ale potěší i vaše chuťové pohárky. Mají totiž příjemně nasládlou chuť.
Batátová krémová polévka
Potřebné suroviny:
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 batáty
- 1 chilli paprička
- trocha másla
- stroužek česneku
- zázvor
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva
Nejprve na másle orestujte nakrájenou cibulku, přidejte rozmačkaný česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou chilli papričku (tady volte množství dle vaší obliby kořeněných jídel). Postupně pak přidávejte nakrájené batáty a mrkev. Vše zalijte vodou a zhruba 30 minut povařte. Směs pak rozmixujte a podle chuti okořeňte solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Pečené batáty s dresinkem
Potřebné suroviny:
- 2 batáty
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce měkkého tvarohu
- 2 lžíce bílého jogurtu
- chilli paprička
- jarní cibulka
- koriandr
- sůl
- pepř
- provensálské bylinky
Nejprve si troubu předehřejte na 200°C. Batáty omyjte a nakrájejte na měsíčky. Rozložte je na plech pokrytý pečícím papírem. Každý kousek potřete trochou oleje, posypte solí, a pepřem. V troubě je nechejte zbarvit dozlatova. Po vyndání dejte batáty do misky. Nasypte na ně nakrájenou chilli papričku, jarní cibulku a koriandr. Navrch kápněte dresink vytvořený z tvarohu, jogurtu a provensálských bylinek.
Batátové bramboráky
Potřebné suroviny:
- 400 g batátů
- 3 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- olej
Batáty omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Vytvořenou hmotu pak posypte moukou, přidejte vejce a rozmačkaný česnek. Okořeňte solí, pepřem a majoránkou. Vše dobře promíchejte. Na rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran dozlatova. Po vyndání je možné položit bramboráky na připravený ubrousek a odsát přebytečný tuk.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kombucha: co to je? A už jste ji zkoušeli pít?
Quinoa: Jaké jsou její účinky a proč by měla být součástí vašeho jídelníčku