Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Vanilkový koláč s krémem ze zakysané smetany. Výborná volba ke kávě

Čas na odpolední kávu po dobrém obědě je často spojovaný s nějakým výtečným dezertem. Existuje jich celá řada, avšak tento předčí téměř všechny podobné recepty.
koláč
Vanilkový koláč je skvělou pochoutkou. Třeba k odpolední kávě nebo po dobrém obědě. (zdroj foto: pixabay.com)

Jestli máte rádi vanilku a zakysanou smetanu, budete po prvním soustu štěstím bez sebe. Ukážeme si, jak připravit vanilkový koláč.

Co potřebujete na těsto?

Suroviny u tohoto receptu se odměřují pomocí klasické sklenice. Na vanilkové těsto tedy budete potřebovat následující: asi jednu sklenici hladké mouky, jednu sklenici polohrubé mouky, kypřící prášek, sklenici mléka, ¾ sklenice cukru, vanilkový cukr, půl sklenice oleje, dvě vejce.

Suroviny na náplň do koláče

Součástí tohoto koláče je i skvělý krém ze zakysané smetany, který vyrobíte s těchto ingrediencí:

  • ¾ sklenice moučkového cukru, balíčku vanilkového cukru
  • dvě sklenice zakysané smetany, vychází asi na 400 gramů (vhodná je ta, co má 16 %)
  • 2 vejce
  • 1 balíček Zlatého klasu (prášek s vanilkovou příchutí k dostání na prodejnách), nebo vanilkový pudink
vanilka
Krém v tomto dezertu je vanilkový. I proto je tak dobrý. (zdroj foto: pixabay.com)

Všechny suroviny smícháte a poté budete nanášet na těsto před pečením. Na koláč můžete navrstvit i jakékoliv čerstvé, nebo kompotované ovoce, které máte rádi. Například jsou skvělé borůvky, jablka, třešně, višně, jahody, banány, nebo meruňky.

Jak postupovat?

Vejce s cukrem klasickým i vanilkovým pomocí ručního šlehače vymíchejte do pěny, pak přidejte sklenici mléky, půl sklenice oleje, a nakonec hladkou a polohrubou mouku s kypřícím práškem. Vytvoříte tak hladké tekuté těsto. Na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou vlijte vanilkovou směs a rovnoměrně rozprostřete.

Jak již bylo zmíněno, na těsto pak navršíte různými směry smetanovou náplň a můžete také přidat ovoce dle libosti. Plech je rovněž možné před vlitím těsta vypodložit pečícím papírem. Korpus se bude péct při 170 stupních na asi 45 minut.

Servírování

Tuhle vanilkovou dobrotu můžete na vrchu ještě pocukrovat moučkovým cukrem a podávat například s kopečkem zmrzliny, čerstvým ovocem, nebo horou výborné šlehačky. Tato vylepšení jsou ovšem jen pro fajnšmekry. Těm skromným postačí koláč samotný. Vaše odpolední kávová nebo čajová siesta získá s tímto skvělým a voňavým koláčem jiný rozměr!

K TÉMATU  Nejlepší koláče. Je libo jablečný nebo švestkový?

Můžete jím zcela hrdě pohostit i jakoukoliv návštěvu, která vám doslova utrhá ruce a bude se vás dozajista dožadovat receptu. Oslňte své blízké! Přejeme vám dobré chutnání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Klasický třívrstvý koláč podle receptu našich babiček. Na velikonoční tabuli nikdy nesmí chybět

Nejoblíbenější fitness koláče a dorty našich čtenářek. Zkuste mlsat zdravě a bez výčitek!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek