Špaldové palačinky s agávovým sirupem a borůvkovým tvarohem
Pokud máte chuť na něco sladkého, ale nechcete mít tak velké výčitky svědomí, zkuste si připravit tyto špaldové palačinky, které pohladí všechny vaše smysly a vy se přesto vejdete do kalhot. To je výhra pro všechny.
TIP: Pokud nemáte zrovna chuť na borůvky, nahraďte je jiným ovocem. Nebo můžete zužitkovat letní zavařeniny a namísto čerstvého ovoce rozmíchat s tvarohem dvě polévkové lžíce vybraného džemu či marmelády.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Špaldové palačinky s borůvkovým tvarohem
- 11hrnekšpaldové hladké mouky
- 180180mlplnotučného mléka
- 22ksvejce M
- 11lžíceagávového sirupu
- špetka soli
- kokosový olej na smažení
- 11kelímekpolotučného tvarohu
- 250250gborůvek
- 11balenívanilkového cukru
Postup:
Mléko pokojové teploty si nalijeme do větší misky. Přidáme špetku soli a agávový sirup a metličkou promícháme. Následně za stálého míchání přidáváme po lžících prosátou špaldovou mouku. Dáváme si pozor na hrudky. Těsto na špaldové palačinky by nemělo být řídké ale ani příliš hutné, zkrátka tak, aby se dobře nalévalo naběračkou. Jakmile má tu správnou konzistenci, odložíme ho chvíli stranou odpočinout.
Mezitím si připravíme borůvkový tvaroh. Dvě třetiny borůvek si dáme do vyšší misky a šťouchadlem na brambory je rozmačkáme. Přidáme vanilkový cukr, jednu polévkovou lžíci agávového sirupu a tvaroh a šťouchadlem vypracujeme hladký krém. Ten si mezitím odložíme do lednice, aby se chutě propojily, zatímco budeme smažit palačinky.
Na sporáku si rozpálíme pánev. Na horkou kápneme trochu oleje a pírkem ho rozetřeme po celém obvodu. V závislosti na velikosti pánve naléváme těsto – obvykle vyhovuje jedna naběračka. Těsto rovnoměrně rozprostřeme po pánvi a z obou stran osmažíme dozlatova. Před každou palačinkou opakujeme postup s trochou oleje a pírkem. Hotové špaldové palačinky odkládáme na talíř, kde je pomažeme borůvkovým tvarohem a posypeme zbylými plody.