Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Upečte si tradiční smetanový koláček. Dezert přesně jako od babičky

Jistě víte, že babičky vaří a pečou nejlépe. Na jejich umění je něco úžasného a dokáží vykouzlit jedinečné dezerty, polévky i hlavní chody z pár levných ingrediencí. Tento koláček není žádnou výjimkou. Skládá se jen z toho, co máte běžně doma a je velice jednoduchý na přípravu. Navíc je vynikající, takže nemusíte váhat a můžete ho rovnou udělat na dva plechy.
Smetanový koláček
Smetanový koláček bude skvělým dezertem ke kafíčku. (zdroj foto: electropiknik.cz)

V dnešní době je poměrně těžké udělat snadný, chutný a přitom levný dezert, na kterém si pochutná celá rodina. Právě proto bychom se měli inspirovat v kuchyních našich babiček, protože ty vždy věděli, jak vařit a péct z levných surovin. Jedním takovým chutným, levným a snadným dezertem je smetanový koláček.

Co všechno budete potřebovat na smetanový koláček

Nebojte se, nebudete muset okamžitě běžet na obrovský nákup. Na těsto vám bude stačit jen 410 g hladké mouky, 210 g másla, 160 g moučkového cukru, 2-3 lžíce mléka, 1 vejce a špetka soli. Tohle všechno máte zajisté v kuchyni neustále. Na krém si potom připravte:

  • 620 ml zakysané smetany,
  • 2 balíčky vanilkového (případně smetanového) pudinku,
  • 160 g krupicového cukru,
  • 510 ml mléka a kůru se šťávou z malého citronu.

Jak na to

Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte z nich těsto. Mísu zakryjte alobalem a dejte ho na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si připravte hustý pudink z mléka, cukru a pudinků. Nechte ho vychladnout a nezapomeňte ho občas promíchat, aby se na něm neudělal škraloup. Až bude studený, smíchejte ho se zakysanou smetanou, šťávou a kůrou z citronu.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dvě poloviny a obě vyválejte do tvaru plechu, tedy obdélníků. Jednu polovinu dejte na plech jako dno. Na ni rozetřete vzniklou pudinkovou směs a přikryjte ji druhou polovinou rozváleného těsta.

Až bude trouba dobře předehřátá, můžete koláček vložit a péct 25 až 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a užívejte si klasickou chuť mládí našich babiček. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lehký dezert z jablek a tvarohu zaujme chutí i jednoduchostí

Sladké pokušení, které potěší všechny milovníky krémových dezertů

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek