Upečte si tradiční smetanový koláček. Dezert přesně jako od babičky
V dnešní době je poměrně těžké udělat snadný, chutný a přitom levný dezert, na kterém si pochutná celá rodina. Právě proto bychom se měli inspirovat v kuchyních našich babiček, protože ty vždy věděli, jak vařit a péct z levných surovin. Jedním takovým chutným, levným a snadným dezertem je smetanový koláček.
Co všechno budete potřebovat na smetanový koláček
Nebojte se, nebudete muset okamžitě běžet na obrovský nákup. Na těsto vám bude stačit jen 410 g hladké mouky, 210 g másla, 160 g moučkového cukru, 2-3 lžíce mléka, 1 vejce a špetka soli. Tohle všechno máte zajisté v kuchyni neustále. Na krém si potom připravte:
- 620 ml zakysané smetany,
- 2 balíčky vanilkového (případně smetanového) pudinku,
- 160 g krupicového cukru,
- 510 ml mléka a kůru se šťávou z malého citronu.
Jak na to
Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte z nich těsto. Mísu zakryjte alobalem a dejte ho na 30 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si připravte hustý pudink z mléka, cukru a pudinků. Nechte ho vychladnout a nezapomeňte ho občas promíchat, aby se na něm neudělal škraloup. Až bude studený, smíchejte ho se zakysanou smetanou, šťávou a kůrou z citronu.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dvě poloviny a obě vyválejte do tvaru plechu, tedy obdélníků. Jednu polovinu dejte na plech jako dno. Na ni rozetřete vzniklou pudinkovou směs a přikryjte ji druhou polovinou rozváleného těsta.
Až bude trouba dobře předehřátá, můžete koláček vložit a péct 25 až 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a užívejte si klasickou chuť mládí našich babiček. Dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lehký dezert z jablek a tvarohu zaujme chutí i jednoduchostí
Sladké pokušení, které potěší všechny milovníky krémových dezertů