Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Smažený sýr 5x jinak. Vyzkoušejte oblíbenou pochoutku, jak ji neznáte

Kdo by ho nezbožňoval? Je extrémně nezdravý, ale také neskutečně chutný. Někdo "smažák" zatracuje, jiný si nenechá ujít příležitost dát si ho s brambory nebo hranolky a dvojitou porcí tatarky. Pokud patříte ke druhé skupině, právě pro vás jsme připravili pět receptů na smažený sýr, které vás dozajista nadchnou.
smažený sýr
Obalovaný Eidam - gurmánská klasika. (foto: 123RF)

Smažený sýr pro gurmány

Obalit samozřejmě můžete jakýkoliv sýr, ale když si usmažíte pořádně uzrálý a aromatický ementál, okamžitě dostane toto obyčejné jídlo úplně jiné grády.

Co budete potřebovat?

  • 1 kostku ementálu
  • 2 rozšlehaná vajíčka
  • půl lžičky soli
  • ½  hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 60 g přepuštěného másla
  • pažitku na dozdobení

Postup:

Ementál nejprve obalte v hladké mouce, pak ve vajíčku a následně ve strouhance, použijeme metodu klasického trojobalu. Pokud chcete, aby byl ementál skutečně křupavý, obalte ho ještě jednou ve vajíčku a strouhance. Nakonec osmažte na přepuštěném másle. Servírujte s bramborovou kaší nebo bramborami. Posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

smažený sýr
Obalovaný Eidam – gurmánská klasika. (foto: 123RF)

Obalovaný smažený sýr se šunkou

To je stará dobrá klasika, která chutná zejména dětem. Ale ani dospělí jí rozhodně nepohrdnou.

Co budete potřebovat?

  • 1 plátek sýru eidam
  • 4 plátky dušené šunky
  • 2 vejce
  • ½ hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 5 lžic rostlinného oleje, například slunečnicového

Postup:

Ze všeho nejdříve smíchejte strouhanku s polohrubou moukou. Sýr podélně rozpulte a dovnitř vložte plátky šunky. Pak obalte v mouce, vejci a ve směsi strouhanky s oběma druhy mouky. Osmažte, ale dávejte si pozor, abyste sýr nepropíchli a ten následně nevytekl ven.

smažený sýr šunka
Sýr a šunka – to jde krásně dohromady. (foto: 123RF)

Smažená niva

Že jste smaženou nivu ještě nikdy neochutnali? Přitom jde o takovou delikatesu! Máte-li rádi plísňové aromatické sýry, smaženou nivu byste určitě měli ochutnat.

Co budete potřebovat?

  • 1 kostku nebo trojhránek nivy
  • 2 vejce
  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku strouhanky
  • 2 lžičky brusinkové marmelády nebo nakládaných brusinek
  • 5 lžic rostlinného oleje

Postup:

Nivu obalte, jak jste zvyklí, v trojobalu. Pak nivu, aby nevytekla, obalte ještě jednou ve vejci a strouhance, a usmažte na rostlinném oleji. Podávejte s lžičkou brusinkové marmelády a přílohou podle svého gusta.

niva
Vyzkoušeli jste někdy vyměnit Eidam za nivu? (foto: 123RF)

Smažená sýr, jak ho neznáte

Už jste někdy zkoušeli obalit feta sýr? A přidat do trojobalu sezamové semínko a kajenský pepř? Vyzkoušejte to, protože tohle je kalorická bomba, kvůli které stojí za to pár deka přibrat.

K TÉMATU  Bramboráky: víte, z jakého jídla vznikly? My známe i recept

Co budete potřebovat?

  • 1 kostku feta sýru
  • 1 vejce
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 1 polévkovou lžíci sezamového semínka
  • čtvrt čajové lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mleté papriky
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 1 lžíci nasekaných oliv nebo kaparů

Postup:

Fetu dejte na deset minut do mrazáku. Mezitím si rozšlehejte vejce a mouku smíchejte se sezamovými semínky, kajenským pepřem a mletou paprikou. Po uplynutí doby sýr z mrazáku vyndejte, obalte ve vejci, mouce a pak zase znovu ve vejci a mouce. Sýr osmažte a podávejte s nasekanými olivami nebo kapary.

smažená feta
Ani feta nechutná špatně, vyzkoušejte! (Foto: 123RF)

Sýrové kuličky s česnekovým dipem

Chcete vyzkoušet něco zcela netradičního? Místo klasického smažáku si připravte sýrové kuličky, které si zamilují děti, i vaši hosté v rámci narozeninových nebo jiných oslav.

Co budete potřebovat?

  • 1 kostku 30% eidamu
  • 2 vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku rostlinného oleje na smažení
  • sůl
  • 1 lžíci nasekané petržele
  • 1 stroužek česneku
  • pepř

Na dip si přichystejte:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku limetové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekanou petržel
  • 1 zakysanou smetanu
  • 1 lžíci majonézy

Postup:

Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte ho s vajíčkem, rozmačkaným česnekem, solí a pepřem. Přidejte petrželku, případně, máte-li rádi pálivé, klidně i nadrcenou chilli papričku. Rukama vypracujte kuličku a každou zvlášť obalte v mouce, vejci a strouhance, nejlépe dvakrát, aby vám z kuliček sýr nevytekl. Dejte smažit.

Mezitím si smíchejte zakysanou smetanu s majonézou, prolisovaným česnekem, lžičkou limetové šťávy a petrželkou. Podle chuti přidejte případně sůl a pepř.

kuličky
Smažený sýr trochu jinak. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

9 rychlých a snadných receptů na domácí sýry: Který vyzkoušíte nejdříve?

Rychlé těstoviny s omáčkou, mletým masem a sýrem jsou naprosto famózní!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek