Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Starý cukrářský trik na šlehačku z plnotučného mléka

Ano, je to opravdu tak. Šlehačka nemusí mít vysoký obsah tuku. Nepotřebujete třicetiprocentní smetanu, dokonce ani desetiprocentní. Stačí vám obyčejné plnotučné mléko.
šlehačku
Šlehačka se dá vyrobit dokonce i z mléka. (foto: 123RF)

Tenhle trik kdysi používali lidé v hubených letech, ale dnes se vrací jako jeden z trendů zdravého mlsání. S trochou úsilí si totiž můžete dopřát šlehačku, která se prakticky neliší od té tučné. V mléce je navíc obvykle méně sacharidů než v tučnější smetaně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Máte doma banány a šlehačku? Upečte si naši jednoduchou roládu!

Když se řekne pudink, šlehačka a kokos, a to vše se spojí v jednom dezertu, mohou se hosté začít těšit

Šlehačka z mléka

porce
g / porce
Ingredience:
  • 500
    500
    ml
    plnotučného mléka
  • 4
    4
    balení
    jedlé želatiny v prášku

Postup:

  1. Odlijte si asi 100 ml mléka, nechte ho zteplat na pokojovou teplotu, a pak v něm rozmíchejte všechny čtyři balení želatiny. Mléko nechte přehozené čistou utěrkou asi 15 minut na kuchyňské lince a pak ho na mírném plamenu, nebo ještě lépe ve vodní lázni, za stálého míchání zahřejte. Pokračujte, dokud se všechna želatina nerozpustí. Mléko pak získá lehkou pudinkovou konzistenci a v závislosti na typu želatiny i krémovou barvu.

  2. Mléko s rozpuštěnou želatinou nechte vychladnout tak na 50-60 °C. Pokud jste ho měli ve vodní lázni, bude to jen chvilička, pokud jste ho vařili přímo, budete muset počkat několik minut. Pozor, aby vám mléko nevychladlo moc a želatina znovu nezatuhla.

  3. Pak mléko se želatinou slijte se zbytkem mléka a směs důkladně rozmíchejte. Misku se slitým mlékem přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ji asi na hodinu do lednice odpočinout.

  4. Po hodině mléko vyjměte a pomocí šlehače z něj vyšlehejte šlehačku tak, jak jste zvyklí, když pracujete se smetanou. Vyšlehanou šlehačku je dobré ihned zpracovat. V lednici vydrží jeden až dva dny.

  5. Pokud ji chcete dozdobit polevou, je dobré ji nechat nejprve alespoň hodinu zatuhnout v lednici. Nejlepší je ale polévat ji až těsně před servírováním, případně ji raději dozdobit posypem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek