Starý cukrářský trik na šlehačku z plnotučného mléka
Tenhle trik kdysi používali lidé v hubených letech, ale dnes se vrací jako jeden z trendů zdravého mlsání. S trochou úsilí si totiž můžete dopřát šlehačku, která se prakticky neliší od té tučné. V mléce je navíc obvykle méně sacharidů než v tučnější smetaně.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Máte doma banány a šlehačku? Upečte si naši jednoduchou roládu!
Šlehačka z mléka
- 500500mlplnotučného mléka
- 44baleníjedlé želatiny v prášku
Postup:
Odlijte si asi 100 ml mléka, nechte ho zteplat na pokojovou teplotu, a pak v něm rozmíchejte všechny čtyři balení želatiny. Mléko nechte přehozené čistou utěrkou asi 15 minut na kuchyňské lince a pak ho na mírném plamenu, nebo ještě lépe ve vodní lázni, za stálého míchání zahřejte. Pokračujte, dokud se všechna želatina nerozpustí. Mléko pak získá lehkou pudinkovou konzistenci a v závislosti na typu želatiny i krémovou barvu.
Mléko s rozpuštěnou želatinou nechte vychladnout tak na 50-60 °C. Pokud jste ho měli ve vodní lázni, bude to jen chvilička, pokud jste ho vařili přímo, budete muset počkat několik minut. Pozor, aby vám mléko nevychladlo moc a želatina znovu nezatuhla.
Pak mléko se želatinou slijte se zbytkem mléka a směs důkladně rozmíchejte. Misku se slitým mlékem přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ji asi na hodinu do lednice odpočinout.
Po hodině mléko vyjměte a pomocí šlehače z něj vyšlehejte šlehačku tak, jak jste zvyklí, když pracujete se smetanou. Vyšlehanou šlehačku je dobré ihned zpracovat. V lednici vydrží jeden až dva dny.
Pokud ji chcete dozdobit polevou, je dobré ji nechat nejprve alespoň hodinu zatuhnout v lednici. Nejlepší je ale polévat ji až těsně před servírováním, případně ji raději dozdobit posypem.