Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Recepty na vánoční perníčky. Který vyzkoušíte nejdříve?

Mezi námi se snad nenajde nikdo, kdo by si dovedl představit Vánoce bez tradičních perníčků. Ty se většinou pečou již na začátku prosince, aby do Vánoc stihly dostatečně změknout a na vánoční tabuli byly prostě neodolatelné. Který recept vyzkoušíte?
vánoční perníčky
Recepty na vánoční perníčky. (zdroj foto: www.123rf.com)

Nejjednodušší vánoční perníčky

Když vánoční perníčky, tak hlavně jednoduché. Jak na ně?

Suroviny na přípravu:

  • 100 g másla,
  • 3 lžíce agávového sirupu,
  • 100 g hnědého cukru,
  • ½ lžičky sody,
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru,
  • 1 lžička mleté ​​skořice,
  • 225 g hladké mouky,
  • 50 g moučkového cukru.

Postup přípravy:

  1. Máslo, sirup a cukr zahřejte společně na malé pánvi, dokud se nerozpustí, za občasného míchání. Nechte vychladnout.
  2. Ve velké misce smíchejte sodu, zázvor, skořici a mouku. Nalijte směs máslového sirupu a promíchejte, aby se vše spojilo, a poté rukama vytvořte těsto. Těsto bude v tomto okamžiku měkké, ale v ledničce se zpevní.
  3. Těsto položte na list pečicího papíru, vytvarujte jej do tvaru obdélníku a na něj položte další pečicí papír a vyválejte na tloušťku ½ cm. 1 hodinu chlaďte v ledničce.
  4. Troubu zahřejte na 190 stupňů celsia. Vyjměte těsto z ledničky a vykrajujte tvary vykrajovátkem.  Pokládejte na vyložený plech a pečte 10-12 minut. Na plechu necháme úplně vychladnout.
  5. Mezitím smíchejte moučkový cukr s 1 až 2 lžícemi vody – chcete vytvořit konzistenci, která je hustá a tekutá, a ne příliš řídká, jinak by tekla. Vychlazené perníčky ozdobte polevou pomocí zdobičky.

Veganské vánoční perníčky

Pro milovníky netradičních vánočních perníčků přinášíme recept na veganskou verzi.

Suroviny na přípravu:

  • 1 polévková lžíce chia semínek,
  • 400 g hladké mouky + na poprášení,
  • 200 g kokosového oleje,
  • 2 lžíce mletého zázvoru,
  • 1 lžička mleté ​​skořice,
  • 200 g hnědého cukru,
  • 50 g javorového sirupu,
  • 100 ml aquafaba (voda z cizrny),
  • 500 g moučkového cukru,
  • ½ lžičky citronové šťávy.

Postup přípravy

  1. Vložte chia semínka do malé misky a vmíchejte 3 lžíce vody. Nechejte máčet po dobu 5-10 minut. Mezitím dejte mouku do velké mixovací nádoby a přilévejte kokosový olej, dokud téměř nezmizí v mouce. Přimíchejte koření.
  2. V jiné misce smíchejte cukr, javorový sirup, chia směs a 2 lžíce vody do hladka, poté přisypte mouku. Míchejte, dokud se dobře nespojí a vytvoří měkké těsto. Zabalte do potravinářské fólie, dokud nebudete připraveni k použití.
  3. Zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném povrchu, vykrojte perníčky s pečte 10-12 minut na plechu s pečicím papírem, dokud nezačnou na okrajích tmavnout. Nechte dostatečně vychladnout.
  4. Zatímco perník chládne, vyšlehejte aquafabu v misce pomocí elektrického šlehače, dokud nebude pěnit. Přidejte ¾ moučkového cukru a šlehejte, dokud hmota hladká a hustá, a potom zašlehejte zbytek moučkového cukru a citronovou šťávu. Znovu šlehejte, dokud směs nebude tuhá. Aplikujte zdobičkou na perníky a zdobte dle svého vkusu.
K TÉMATU  Božský zákusek s příchutí vanilky a kokosu

Perníčkové sušenky

Suroviny na přípravu

  • 120 g másla,
  • 1½ lžíce černé melasy nebo jiného sladidla,
  • 170 g cukru,
  • ½ lžičky jemné mořské soli,
  • 1 střední vejce, 200 g hladké mouky,
  • ¼ lžičky sody,
  • ¼ lžičky hřebíčku,
  • 1½ lžičky mletého zázvoru,
  • ½ lžičky mleté ​​skořice,
  • 60 g moučkového cukru.

Postup přípravy:

  1. Ve velké míse rozmícháme máslo, melasu, hnědý cukr a sůl. Přidejte vejce a poté vyšlehejte všechny zbývající suché přísady kromě moučkového cukru. Směs nechte chladit 1 hodinu v lednici.
  2. Troubu zahřejte na 200 stupňů Celsia. Směs rozdělte na 20 kuliček o rovnoměrné velikosti (pokud chcete, kuličky zvažte). Vsypte cukr do mísy, poté v něm otáčejte každou kouli zvlášť, aby se obalila. Každou kouli rozmístěte na plechy na pečení vyložené pečicím papírem. Pečeme 9-10 minut do zlatova. Nechte úplně vychladnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rohlíčky s punčovým krémem pro dochucení Vánoc

Bezlepkové vánoční cukroví. Upečte si kokosové kuličky, linecké nebo mandlové kakaové cukroví bez lepku

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek