Pudinkový dort s meruňkami z listového těsta jako zákusek ke kávě
Pudinkový dort se připravuje hlavně z hotových polotovarů, jako jsou listové těsto nebo dětské piškoty, takže na něm není mnoho práce. A kromě chvíle, kdy vaříte pudink, od jeho přípravy můžete kdykoli odběhnout. A přestože jde o dort, který je hotový raz dva, výsledek rozhodně stojí za to.
Pudinkový dort: ingredience
- 1 balení listového těsta
- 1 balení dětských nebo cukrářských piškotů
- 1 plechovku meruňkového kompotu (v létě můžete použít čerstvé meruňky)
- 1 l plnotučného mléka
- 3 vanilkové pudinky
- moučkový cukr na dozdobení
Příprava
Vál na těsto si vysypte hladkou moukou nebo moučkovým cukrem a rozválejte na něm listové těsto. To si pak rozdělte na dva stejné díly. První díl těsta dejte na plech na pečení vyložený pečicím papírem.
Na těsto vyskládejte piškoty. Ty dětské tak, aby byly rovnou stranou dolů, ty cukrářské tak, aby z nich vznikla souvislá vrstva. Na piškotovou vrstvu přijdou meruňky. Ty byste nejprve měla nechat okapat a oschnout od kompotové šťávy. Kdyby se šťáva dostala na piškoty, dort by se vám špatně upekl.
Z mléka uvařte pudink – mléko přiveďte na mírném plamenu k varu a za stálého míchání do něj přidejte vanilkové cukry a pudinkové směsi. Když pudink začne houstnout, odstavte ho z plotny. Ještě teplým, ale ne příliš horkým pudinkem opatrně přelijte meruňky tak, aby vznikla pokud možno souvislá vrstva, ve které jsou meruňky celé potopené. Pudink přikryjte druhou polovinou listového těsta.
Troubu si předehřejte na 180 °C a dort pečte zhruba 15-20 minut, dokud vám vrchní část listového těsta nezezlátne. Hotový dort nechte vychladnout na pokojovou teplotu, přizdobte moučkovým cukrem a můžete servírovat. Před servírováním na něm ještě můžete udělat šlehačkovou čepičku. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Osvěžující jablečný zákusek s pudinkem, který potěší vaše chuťové pohárky