Panna cotta: bezlepkové řezy s horní vrstvou želatiny. Ideální moučník!
Ingredience
Panna cotta
- 1 litr smetany ke šlehání
- 3 vanilinové cukry
- 1,5 sáčku čiré želatiny
Korpus
- 1 směs na bezlepkové řezy
- 2 vejce
- 90 g změklého másla
- 250 ml mléka (vlažného)
Postup
Smetanu s vanilinovými cukry zahřejeme kousek pod bod varu. Pozor, neměla by se vařit! Odstavíme z plotny a vmícháme želatinu. Mixujeme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Panna cottu dáme ztuhnout do lednice.
Zatímco se panna cotta chladí, připravíme korpus. Koupenou směs na bezlepkové řezy smícháme s vejci, změklým máslem a vlažným mlékem a ručním šlehačem šleháme 2-3 minuty do hladkého těsta. Těsto rozetřeme do dortové formy, nebo na menší plech vysypaný bezlepkovou moukou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Stav propečení vyzkoušíme špejlí. Na vychladlý korpus rozetřeme vychlazenou panna cottu, ideálně necháme ještě chvíli v ledničce odpočinout. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem nebo můžeme použít ovoce kompotované, které zalijeme dortovým želé.
Doporučení
Pokud potřebujeme vychlazení a ztuhnutí panna cotty urychlit, dáme ji v plastové misce na 10-20 minut do mrazáku. Po vyndání ji dobře promícháme.
Před vrstvením vychladlé panna cotty na korpus vyložíme obvod dortové formy potravinářskou fólií. Zamezíme tak lepení panna cotty na formu, až ji budeme před servírováním sundávat.
Korpus můžeme před vrstvením panna cotty rozříznout a promazat domácím džemem.