Ovocný sorbet s alkoholem bude zlatou tečkou každého večírku
Pro recept na sorbet si vystačíte opravdu s málem surovin, nicméně se připravte na delší čas, který zabere jeho tuhnutí. Volba ovoce je čistě na vás, náš tip jsou ale borůvky nebo maliny.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Banánová zmrzlina ze 3 ingrediencí. Neobsahuje laktózu ani cukr
Ovocný sorbet s alkoholem
- 150150mlvody
- 250250gkrupicového cukru
- 100100mlbílého vína
- 500500glibovolného ovoce
- 11kscitron (šťáva)
- 22kslimetky (šťáva)
Postup:
Nejdříve si připravíme ovocnou složku. Zvolené ovoce očistěte a omyjte. Pokud používáte mražené ovoce, nechte ho před přípravou rozmrznout. Ovoce rozmačkejte šťouchadlem na brambory a odložte stranou, aby mělo možnost pustit šťávu.
Vodu s cukrem svařte v menším rendlíku. Cukrový nálev nevařte, jde pouze o to, aby se cukr úplně rozpustil. Nechte zchladnout. Do vlažného cukrového sirupu přidejte víno pokojové teploty a dobře promíchejte.
Do mixéru dejte rozmačkané ovoce, šťávu z citrónu a limetek a asi ¾ cukrového nálevu s vínem. Prošleháme. Pokud se vám bude zdát směs příliš kyselá nebo hustá, opatrně přilévejte zbývající cukrový nálev, dokud nedosáhnete požadované chuti a konzistence.
Umíchanou směs odložíme na asi 15 minut do lednice, aby se řádně zchladila. Teprve poté ji přelijeme do širší misky, např. po zmrzlině, ve které ji budeme mrazit. Sorbet zakryjeme a odložíme do mrazáku. Po dvaceti minutách vyndáme a vidličkou promícháme. Je možné, že směs ještě nebude úplně ztuhlá, což je v pořádku. Je potřeba celý obsah dobře promíchat. Poté ji vrátíme zpět do mrazáku. Tento postup opakujeme celkem třikrát. Poté zopakujeme ještě dvakrát, ale již v rozestupu půl až tři čtvrtě hodiny. Výsledný sorbet by měl být hladký a tuhý.
Do mističek dáme po jedné naběračce sorbetu, kterou doplníme čerstvým ovocem a snítkou máty. Můžeme podávat.