Pečete zákusek na party pro dospělé? Zkuste opilý dort
Pracovně jsme v redakci tento zákusek nazvali jako opilý dort a už mu to i zůstalo. Tyto řezy jsou zajímavým zpestřením každé oslavy nebo večírku, na kterých jsou jen plnoletí. Tak s chutí do přípravy!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Ořechové řezy s rumovým aroma a marmeládou pro sladký podzim
První rande v restauraci: Co nikdy nedělat, ať ho neodradíte hned zkraje?
Opilý dort
- 200200ghladké mouky
- 125125gmoučkového cukru
- 100100gmásla
- 100100mlslunečnicového oleje
- 7575mlzakysané smetany
- 5050gholandského kakaa
- 44ksvejce
- 11baleníkypřicího prášku
- špetka soli
- 400400gplnotučného tvarohu
- 250250mlkondenzovaného mléka
- 100100mlzakysané smetany
- 5050gholandského kakaa
- 100100gčokolády na vaření
- 7575gmásla
- 5050mlsmetany ke šlehání
- 100100mlpřevařené vody
- 5050gcukru (nejlépe třtinového)
- 2525mlkoňaku nebo brandy
Postup:
Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte spolu s práškem do pečiva a v kuchyňském robotu do ní postupně zapracujte změklé máslo, olej a zakysanou smetanu. Vejce si rozklepněte, zlehka je prosolte a pak je do těsta zapracujte také. Nakonec přidejte cukr a holandské kakao.
Těsto nechte v robotu několik minut zpracovávat a předehřejte si troubu na 200 °C. Větší plech na pečení vyložte pečicím papírem, korpus do něj přelijte a dejte ho péct přibližně na 15 minut.
Upečený korpus nechte vystydnout na pokojovou teplotu, pak od něj odřízněte okraje, které mohou být připálené, a rozdělte ho na čtyři stejně velké díly. Zatímco vám korpus stydne, připravte si koňakový sirup.
V teplé vodě rozpusťte cukr a zahřejte ji na mírném plamenu. Krátce předtím, než voda přijde k varu, ji z plotny odstavte a rozmíchejte v ní koňak nebo brandy. Sirupem pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete všechny čtyři díly těsta.
Korpus nechte sirupem nasáknout a připravte si tvarohový krém. Do tvarohu vmíchejte holandské kakao a postupně přidejte kondenzované mléko se zakysanou smetanou. Nakonec krém vyšlehejte mixérem, aby byl pěkně nadýchaný. Když je krém hotový, položte si první ze čtyř dílů korpusu na dno hranaté dortové formy sirupem nahoru a naneste na něj třetinu krému. Na krém přijde druhý díl korpusu, pak znovu krém, třetí díl korpusu, zbytek krému a nakonec poslední díl korpusu.
Celý opilý dort polijte čokoládovou polevou – čokoládu nalámejte na kostičky a ve vodní lázni ji rozpusťte. V rozpuštěné čokoládě rozmíchejte smetanu a čokoládu odstavte z lázně. Pak do ní přidejte změklé máslo a míchejte, dokud nevznikne jemný lesklý krém. Tím potřete poslední vrstvu korpusu a zákusek dejte alespoň na dvě hodiny zatuhnout do lednice.