8 originálních receptů na netradiční džemy
Každá správná hospodyňka, kterou baví práce s jídlem, se tu a tam dostává do situace, kdy potřebuje svou kuchyň oživit novými nápady. Vařit pořád dokola to samé je prostě nezáživné, navíc snad všichni rádi objevujeme nové chutě a rozvíjíme svůj apetit. A právě proto jsme pro vás připravili několik receptů na džemy, které vás překvapí svou atypickou povahou a potěší báječnou chutí. Teď už jen najít ten svůj, pustit se do kuchtění, nakoupit třeba tousty a škádlení chuťových pohárků může klidně hned zítra ráno začít.
Dýňový džem
Málo známý, přesto je svou chutí výrazný a naprosto luxusní. Hodí se nejen na tousty, jako součást dezertů, ale třeba také k ochucení kaší. K jeho přípravě potřebujete:
- 9 šálků jemně nakrájené dýně
- 4 šálky cukru
- ½ šálku drceného ananasu
- 1 balení pomerančového nebo citronového želé
Dýni nakrájejte, oloupejte a vyjměte z ní semínka. Nakrájejte ji na malé kostičky a vložte do velkého hrnce, do kterého přidejte cukr a nechte přes noc odležet. Druhý den dýni přeceďte a sladkou šťávu vařte v hrnci asi dvacet minut na středním plameni. Následně do šťávy přidejte okapanou dýni a vařte zhruba dalších třicet minut. Do směsi přidejte ananas, šťávu pečlivě míchejte a závěrem posypte balením želé. Opět promíchejte a přiveďte směs k varu. Jakmile máte vše hotové, směsí naplňte sterilizované sklenice a klasicky zavařte.
Mrkvový džem
Naprostou peckou je také mrkvový džem, který vám chutí i vůní připomene lahodný mrkvový dort. Perfektní je nejen jako součást palačinek, na tousty, ale také jako netradiční poleva na zmrzlinu. Pro jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 plechovku neslazeného drceného ananasu
- 1 ½ šálku nastrouhané mrkve
- 1 ½ šálku nakrájených oloupaných zralých hrušek
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžičku mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 balení ovocného pektinu
- 6 a ½ hrnku cukru
V hrnci o objemu šest až osm litrů smíchejte prvních sedm surovin. Celou směs přiveďte k varu a vařte až patnáct minut do změknutí ananasu. Následně přidejte pektin, pak pomalu vmíchejte cukr. Celou dobu směs míchejte, aby nedošlo k připálení, a pokud se na vršku objeví pěna, opatrně ji seberte lžící. Jakmile je džem hotový, nalijte ho do vyvařených sklenic a klasicky zavařte.
Banánový džem
Zatímco banánová přesnídávka je klasika, džem vyrobený z exotického ovoce může být pro mnohé novinkou. Ve všech směrech ale příjemnou. Banánový džem je výborný nejen jako součást zmrzliny, ale pochutnáte si na něm i na vaflích, palačinkách či toustech. Výborně chutná také s arašídovým máslem. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 5 šálků zralých banánů nakrájených na plátky
- 2 hrnky cukru
- ½ šálku pomerančové šťávy
- 3 lžíce limetkové šťávy nebo citronové šťávy
- špetku soli
Všechny ingredience dejte do velkého hrnce a nastavte střední teplotu. Jakmile džem začne bublat, snižte teplotu a za občasného míchání vařte 15 minut. Následně si pečlivě sterilizujte sklenice, do kterých naplňte směs a nechte zavařit.
Melounový džem
Další pochoutkou je džem vyrobený ze sladkého melounu, který potěší nejen kouzelnou barvou, ale také osvěžující chutí. Zkombinovat ho můžete s palačinkami, vaflemi, ale poslouží i coby součást zmrzliny. Pro jeho přípravu bude zapotřebí:
- 6 šálků melounového pyré (pro pyré odstraňte všechna semínka)
- 3-5 hrnků bílého cukru (dle toho, jak moc jste na sladké)
- 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 balíček práškového pektinu
Smíchejte melounové pyré, cukr a citronovou šťávu ve velkém hrnci. Přiveďte prudce k varu, dokud teplota směsi nedosáhne 220 stupňů. Nezapomeňte směs často míchat, aby se nepřipálila. Závěrem přidejte práškový pektin a vařte dalších pět minut. Odstraňte z ohně a nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic a pečlivě zavařte.
Fialkový džem
Geniální je také fialkový džem (nebo teda spíš směs) smíchaný s vlašskými ořechy, který přináší naprosto nečekané, avšak milé překvapení. Pro svou chuť je naprosto famózní převážně k sýrům. Jak ho připravit?
- 3 díly lístků fialky
- 1 díl opražených a najemno nasekaných vlašských ořechu
- špetku soli
Všechny ingredience smíchejte a vzniklou směs přendejte do skleniček, které poctivě vychlaďte v lednici.
Kukuřičný džem
Skvělým nápadem je také příprava kukuřičného džemu, který náramně chutná nejen na toustech, ale i sušenkách. A nemusíte se bát, nevyrábí se z kukuřičného škrobu, ale z celých klasů, proto je chuť úžasně autentická, a přitom tak nádherně sladká.
- 12 velkých kukuřičných klasů
- 4 šálky vody
- 1 balení ovocného pektinu
- 4 šálky cukru
- žluté potravinářské barvivo
Nakrájejte kukuřici, přiveďte vodu k varu a nechte vařit asi deset minut. Poté vyjměte klasy z vody, tekutinu sceďte přes plátno a v případě potřeby přidejte vodu. Následně přisypte pektin a cukr a opět na chvíli přiveďte k varu. Závěrem přidejte pár kapek barviva, nalijte do sklenic a nechte chladit přibližně dva týdny.
Ostružinový džem s bourbonem
Pikantní, krásně sladký a unikátní svou vůní i chutí. Takový je ostružinový džem zpestřený bourbonem a provoněný vanilkou. Pro svou povahu se hodí pro řadu podzimních jídel, ale kromě toho potěší i jako dárek pod stromečkem. Co k němu budete potřebovat?
- 1 hrnek ostružin
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- 1/2 šálku cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 polévkovou lžíci bourbonu
- trochu citronu
Zpracujte vanilkový lusk, ze kterého seškrábněte vnitřek. Do hrnce dejte ostružiny, přidejte cukr, citronovou šťávu, vanilkový lusk i bourbon a pomocí mačkadla na brambory ostružiny rozmačkejte. Poté nechte ovoce několik hodin macerovat. Následně hrnec zahřejte na střední stupeň a nechte vařit asi patnáct minut. Závěrem směs přesuňte do skleniček a nechte poctivě vychladit.
Karamelovo-jablečný džem
Perfektní chuť poskytne i džem, ve kterém se snoubí chuť jablek s karamelem. Naprosto úžasná kombinace, kterou oceníte na lívancích, palačinkách, toastech, ovšem úžasný je také jako přeliv k dezertům. Co pro jeho výrobu potřebujete?
- 4 velká sladká jablka
- 1 ¼ šálku vody
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 hrnky krystalového cukru
- 1 šálek baleného hnědého cukru
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci vanilky
Ve velkém hrnci smíchejte jablka, půl šálku vody a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi půl hodiny, dokud jablka úplně nezměknou. Poté si připravte karamel – hnědý cukr zahřejte, nechte rozpustit a míchejte, dokud vše nezkaramelizuje. Směs odstraňte z tepla, přidejte tři čtvrtiny vody a pak hned vraťte znovu na plotnu. Závěrem přidejte rozvařená jablka a vařte na středním plameni, dokud se jablka s karamelem nespojí a směs nezhoustne. Pak odstavte, vmíchejte máslo a vanilku. Džem závěrem přemístěte do sterilizovaných sklenic a nechte klasicky zavařit.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT