Ta nejlepší vánočka s receptem od nás
Ingredience
Perfektní vánočka pomocí těchto surovin:
- 650 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 10 ml rumu nebo pár kapek rumového aroma
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce do těsta a 1 další na potření
- 50 g v rumu namočených rozinek
- Nastrouhaná kůra ze středně velkého citronu
- Špetka soli
- Špetka mletého muškátového oříšku
Příprava
Začněte přípravou kvásku – v hrnečku nebo misce si smíchejte asi 50 ml teplého mléka s polovinou cukru a s droždím. Kvásek nechte pracovat asi dvacet minut než budete pokračovat. Po uplynutí této doby kvásek zapracujte spolu s vejcem a zbytkem mléka do mouky. Pak do těsta přidejte také zbytek cukru a v mikrovlnce nebo vodní lázni rozpuštěné máslo. Těsto nechte asi čtvrt hodinky odpočívat přehozené utěrkou.
Do odpočatého těsta zapracujte aromatické ingredience – muškátový oříšek, citronovou kůru a rum nebo rumové aroma. Nakonec těsto zlehka prosolte a přidejte do něj v rumu naložené rozinky. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud se vám nepřestane lepit na ruce a na okraje nádoby. Pak jej dejte na hodinu až dvě vykynout.
Vykynuté těsto si rozdělte na devět stejných částí, ze kterých vyválejte dlouhé tenké válečky. Nebojte, vánočka se plete velmi jednoduše – vytvořte z těsta charakteristickým způsobem obyčejné copy. Syrové těsto pak pomocí mašlovačky potřete zlehka prosoleným vejcem. Hotové těsto můžete posypat strouhanými mandlemi nebo rozinkami. Dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C, hotová bude asi za 45 minut. No a vánočka je na stole!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT