Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Nejlepší recept na tradiční vanilkové rohlíčky! Vyzkoušíte?

Pokud by se někdy vyhlašovala soutěž o nejtradičnější nebo nejoblíbenější vánoční cukroví, měla by bezesporu dva horké favority – linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Ale linecké cukroví, jak už jeho jméno napovídá, je původem z rakouského Lince. To vanilkové rohlíčky jsou podle všeho opravdu naše.
vanilkové rohlíčky
Jak na vanilkové rohlíčky? (zdroj foto: https://electropiknik.cz)

Recept, který vám dnes představíme, je léty prověřený. Vaše babička rohlíčky dost možná připravuje už od malička podle stejné receptury. Snad s jednou změnou, úplně původně se používalo jen máslo, nikoli tuk na pečení. Pokud si chcete dopřát ještě i kousek poctivější rohlíčky, nahraďte Heru nebo jiný tuk poctivým máslem.

Recept na vanilkové rohlíčky

Na přípravu těsta na vanilkové rohlíčky si připravte:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g tuku na pečení, například Hery
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru

Hotové rohlíčky budete obalovat ve směsi z:

  • 4 balíčků vanilkového cukru
  • 80 g moučkového cukru

Příprava

Všechny suroviny na těsto dejte do dostatečně velké mísy a pečlivě zpracujte. Důležité je, aby těsto bylo skutečně stejnoměrné, zejména pokud jde o ořechy. Hotové těsto, které by mělo být hutné a tuhé, nechte jednu až dvě hodiny odpočinout v lednici. Někdo těsto nechává v lednici i přes noc, to mu ale příliš nesvědčí.

Plochu, na které budete rohlíčky tvarovat, neposypávejte moukou. Rohlíčky by pak byly na povrchu nepříjemně tvrdé. Použijte proto trochu moučkového cukru. Z těsta uždibujte kousky tak akorát na jeden rohlíček, vytvarujte ho a odložte na plech vyložený pečicím papírem.

Rohlíčky dejte péct na 10 až 12 minut při teplotě 180 °C. Ještě než vychladnou, obalte je jeden po druhý ve směsi vanilkového a moučkového cukru – na horké rohlíčky se cukr lépe přichytí. Obalit je můžete klidně i ve dvou vrstvách. Hned po obalení můžete rohlíčky servírovat, ale chutnají ještě o trošku lépe, když stihnou vychladnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Smažené čokoládové lanýže. Vyzkoušejte netradiční vánoční cukroví

Netradiční recepty na vánoční cukroví. Zkuste něco úplně nového

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek