Nejlepší recept na tradiční vanilkové rohlíčky! Vyzkoušíte?
Recept, který vám dnes představíme, je léty prověřený. Vaše babička rohlíčky dost možná připravuje už od malička podle stejné receptury. Snad s jednou změnou, úplně původně se používalo jen máslo, nikoli tuk na pečení. Pokud si chcete dopřát ještě i kousek poctivější rohlíčky, nahraďte Heru nebo jiný tuk poctivým máslem.
Recept na vanilkové rohlíčky
Na přípravu těsta na vanilkové rohlíčky si připravte:
- 400 g hladké mouky
- 200 g tuku na pečení, například Hery
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 balíček vanilkového cukru
Hotové rohlíčky budete obalovat ve směsi z:
- 4 balíčků vanilkového cukru
- 80 g moučkového cukru
Příprava
Všechny suroviny na těsto dejte do dostatečně velké mísy a pečlivě zpracujte. Důležité je, aby těsto bylo skutečně stejnoměrné, zejména pokud jde o ořechy. Hotové těsto, které by mělo být hutné a tuhé, nechte jednu až dvě hodiny odpočinout v lednici. Někdo těsto nechává v lednici i přes noc, to mu ale příliš nesvědčí.
Plochu, na které budete rohlíčky tvarovat, neposypávejte moukou. Rohlíčky by pak byly na povrchu nepříjemně tvrdé. Použijte proto trochu moučkového cukru. Z těsta uždibujte kousky tak akorát na jeden rohlíček, vytvarujte ho a odložte na plech vyložený pečicím papírem.
Rohlíčky dejte péct na 10 až 12 minut při teplotě 180 °C. Ještě než vychladnou, obalte je jeden po druhý ve směsi vanilkového a moučkového cukru – na horké rohlíčky se cukr lépe přichytí. Obalit je můžete klidně i ve dvou vrstvách. Hned po obalení můžete rohlíčky servírovat, ale chutnají ještě o trošku lépe, když stihnou vychladnout.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Smažené čokoládové lanýže. Vyzkoušejte netradiční vánoční cukroví
Netradiční recepty na vánoční cukroví. Zkuste něco úplně nového