Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Nakládané okurky? Jedině ve vlastní šťávě

Okurky nemusíte nakládat do octa, aby vám dlouho vydržely. Pěstujete-li si domácí hadovky i nakládačky, máme pro vás skvělý recept na okurky ve vlastní šťávě, které vám při dobrém skladování a správném postupu vydrží až do zimy. Bez konzervantů, éček a dalších malých pomocníčků, na které nedají potravinářské firmy dopustit. A také bez cukru.
nakládané okurky
Máte doma velku úrodu okurek? (Foto: www.ezy.cz)

Ingredience na nakládané okurky

Na nakládané okurky bez octa budete potřebovat:

  • 1 kg okurek hadovek
  • 900 ml převařené vody
  • 750 g okurek nakládaček
  • 10 stroužků česneku
  • 50 g strouhaného křenu
  • 15 kuliček nového koření
  • 15 kuliček černého pepře
  • 10 g soli
  • 15 hřebíčků
  • 1 menší cibuli
  • Několik větviček kopru

Kromě toho si nachystejte tři vyvařené nebo sterilizované litrové zavařovačky.

Příprava

Oba typy okurek si pečlivě omyjte a okrájejte od nich stonky. Hadovky si nastrouhejte na hrubém struhadle, zlehka je prosolte a propasírujte do nich česnek. Okurkovou směs dobře zamíchejte a nechte půl hodinky odpočinout, aby okurky pustily šťávu a jejich chuť se spojila s chutí česneku.

Do vyvařených sklenic dejte tři až čtyři lžíce nastrouhaných okurek a zasypte je najemno nakrájenou cibulí a dalším kořením včetně kopru. Křen si ale nechte stranou. Pak do sklenic rovnoměrně rozdělte nakládačky. Následně do sklenic rozlijte převařenou vodu s trochou soli a rozdělte do nich zbytek směsi okurky s česnekem tak, aby byly sklenice plné skoro až po okraj.

Na vrch natřete tenkou vrstvu nastrouhaného křenu, který můžete také přisolit. Křen je skvělou přírodní ochranou proti plísním, okurky vám díky němu vydrží déle, aniž byste potřebovali nějaké konzervanty. Dobře zavřené sklenice skladujte v lednici nebo v chladné a temné spižírně. Pokud se vám do nich nedostaly nějaké nečistoty, vydrží vám nakládačky několik měsíců.

Po otevření zavařovačky byste měli okurky zkonzumovat do několika dní. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zavařování ovoce a zeleniny: v myčce, v troubě, v mikrovlnce

Vegetariánská kolínka se zeleninou: Pošmáknou si nejen vegetariáni

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek