Nakládané okurky? Jedině ve vlastní šťávě
Ingredience na nakládané okurky
Na nakládané okurky bez octa budete potřebovat:
- 1 kg okurek hadovek
- 900 ml převařené vody
- 750 g okurek nakládaček
- 10 stroužků česneku
- 50 g strouhaného křenu
- 15 kuliček nového koření
- 15 kuliček černého pepře
- 10 g soli
- 15 hřebíčků
- 1 menší cibuli
- Několik větviček kopru
Kromě toho si nachystejte tři vyvařené nebo sterilizované litrové zavařovačky.
Příprava
Oba typy okurek si pečlivě omyjte a okrájejte od nich stonky. Hadovky si nastrouhejte na hrubém struhadle, zlehka je prosolte a propasírujte do nich česnek. Okurkovou směs dobře zamíchejte a nechte půl hodinky odpočinout, aby okurky pustily šťávu a jejich chuť se spojila s chutí česneku.
Do vyvařených sklenic dejte tři až čtyři lžíce nastrouhaných okurek a zasypte je najemno nakrájenou cibulí a dalším kořením včetně kopru. Křen si ale nechte stranou. Pak do sklenic rovnoměrně rozdělte nakládačky. Následně do sklenic rozlijte převařenou vodu s trochou soli a rozdělte do nich zbytek směsi okurky s česnekem tak, aby byly sklenice plné skoro až po okraj.
Na vrch natřete tenkou vrstvu nastrouhaného křenu, který můžete také přisolit. Křen je skvělou přírodní ochranou proti plísním, okurky vám díky němu vydrží déle, aniž byste potřebovali nějaké konzervanty. Dobře zavřené sklenice skladujte v lednici nebo v chladné a temné spižírně. Pokud se vám do nich nedostaly nějaké nečistoty, vydrží vám nakládačky několik měsíců.
Po otevření zavařovačky byste měli okurky zkonzumovat do několika dní. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Zavařování ovoce a zeleniny: v myčce, v troubě, v mikrovlnce
Vegetariánská kolínka se zeleninou: Pošmáknou si nejen vegetariáni