Nadívaná vepřová pečeně, nad jakou není
Nadívaná vepřová pečeně
- 22kgvepřové pečeně
- 600600gčerstvých žampionů, případně hříbků
- 150150gplátkové anglické slaniny
- 100100guzené šunky
- 55stroužkůčesneku
- 22kscibule
- 11ksmrkev
- sůl
- 200200mlsójové omáčky
- 7575mlolivového oleje
- 44stroužkyčesneku
- 0.50.5kspomeranče (šťáva)
- 11kscitronu (šťáva)
- čerstvá petrželka
- čerstvý tymián
- mletá sladká paprika
- pepř a sůl
- brambory (podle počtu strávníků)
- 250250mlvody
- 250250mlperlivého bílého vína
- 5050mlolivového oleje
- 22kscibule
- špetkakukuřičného škrobu
Postup:
Základem pečeně je dobrá marináda. Nejprve smíchejte všechno sypké koření a to pak rozmíchejte v olivovém oleji. Se solí raději opatrně, lepší je nasolit přímo maso. Směs přelijte do mixéru a postupně do ní zapracujte prolisovaný česnek, pomerančovou a citronovou šťávu a nakonec i sójovou omáčku.
Pečeni opatrně nařízněte tak, abyste mohli v řezu pokračovat po obvodu masa. Díky tomu vám vznikne tenký plát, ze kterého bude možné udělat roládu. Plát masa omyjte, očistěte a prosolte. Pak si ho položte na kuchyňskou linku a potřete ho asi polovinou hotové marinády. Pak maso srolujte, potřete marinádou i zvenku, zabalte do potravinářské fólie a dejte na šest až dvanáct hodin do lednice.
Před vyjmutím masa z lednice si nachystejte nádivku. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zpěnit na rozehřátém oleji. Žampiony nebo hříbky očistěte a nakrájejte na plátky, smíchejte je s prolisovaným česnekem a přidejte na pánev. Směs nechte asi pět minut dusit, pak přidejte na kostičky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájenou mrkev. Pokračujte v dušení, dokud mrkev nezměkne.
Masovou roládu vyndejte z lednice a rozmotejte ji. Na vnitřní stranu vyskládejte plátky slaniny a na ně navrstvěte nádivku. Pak maso znovu zarolujte, tentokrát jej však převažte nití, aby se vám nerozmotalo. Roládu položte na plech s oloupanými a osolenými bramborami. Brambory ještě zasypte kolečky cibule, přelijte olivovým olejem a pak je podlijte vodou a perlivým vínem.
Nakonec dejte plech do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut. Po upečení slijte výpečky a rozmíchejte v nich trochu škrobu nebo mouky, aby vznikla hutná omáčka. Tu pak rozmixujte spolu s cibulí z pekáče. Nakonec vše naservírujte.