Medový řez: Pro milovníky sladkých zákusků
Pokud medové dezerty patří mezi vaše oblíbené a jejich přípravě jste se zatím s obavami vyhýbali, přinášíme vám jednoduchý recept na jeden takový medový řez. Zvládne jej opravdu každý a jeho jednoduchost spočívá zejména v tom, že pro jeho přípravu není potřeba pečení.
Tradiční medová chuť je v něm navíc zajímavě doplněna výraznou chutí banánů.
Potřebné suroviny
Na přípravu tohoto nevšedního zákusku budete potřebovat:
- 1 balíček medových plátů – jsou běžně k dostání v obchodě (variantně můžete použít máslové sušenky a trochu mléka)
- 0,5 l vysokoprocentní kvalitní zakysané smetany
- 5 žlutých banánů
- med nebo moučkový cukr
- 260 ml smetany ke šlehání (případně mascarpone)
- ztužovač šlehačky (není nezbytný), a
- kakao nebo čokoládu na posypání.
Postup přípravy
V misce smíchejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání nebo mascarpone a s cukrem nebo medem. Chcete-li mít hutnější konzistenci krému, můžete použít také ztužovač šlehačky. Banánů budete podle velikosti potřebovat pět až šest. Přesvědčte se, že nejsou ani nezralé, tedy zelené, ani přezrálé, s převládající hnědou barvou. Oloupané banány nakrájejte na plátky.
Pokud máte medové pláty, je načase je vybalit. Pokud jste se však rozhodli tento dezert připravit co nejdříve a do obchodu to již nestihnete, můžete medové pláty nahradit vrstvou máslových sušenek, které pokapete mlékem.
Plát nebo vrstvu sušenek potřete krémem, poklaďte plátky banánů a tento postup několikrát opakujte. Poslední vrstvou by měl být krém, který můžete rozetřít také po bočních stranách zákusku.
Vrchní část dezertu můžete posypat kakaem nebo strouhanou čokoládou a poté dát odležet do lednice alespoň na několik hodin, aby se všechny přísady prolnuly a chutě se spojily.
Uvidíte, že vám i vašim hostům tento medový řez zachutná.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nadýchané věnečky jako z cukrárny. Tento domácí recept si rychle oblíbíte
Čokoládový fondán. Výborný dezert, na který potřebujete jen dvě ingredience