Svěží malinový dort inspirovaný chorvatskou cukrářskou tradicí
Původně pochází tento malinový dort z Chorvatska, ale úspěchy slaví také ve zbytku Balkánského poloostrova. Je krémový, rozplývá se na jazyku, ale hlavně je hotový raz dva. Navíc je celý, až na krém, připravovaný za studena, což především v horkých letních dnech určitě oceníte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vynikající čokoládový koláč za méně než 30 minut
5 receptů na proteinové smoothie, které spolehlivě zažene hlad
Ingredience na malinový dort
- 22balenísušenek (cca 200 g)
- 11lplnotučného mléka
- 150150gmoučkového cukru
- 100100gdětské krupice
- 44ksvaječné bílky
- 11balenívanilkového cukru
- 300300gmalin
- 11lplnotučného mléka
- 44ksžloutky
- 200200gmoučkového cukru
- 22balenívanilkového pudinku
- 250250mlsmetany ke šlehání
Postup:
Nejprve si vyšlehejte bílky spolu s vanilkovým cukrem a odložte je na chvilku stranou. Mléko na korpus dejte vařit na mírný plamen a už za studena v něm začněte rozmíchávat cukr. Chvíli předtím, než mléko začne vřít, do něj rozmíchejte také krupici a uvařte středně hustou krupicovou kaši. Do kaše přimíchejte vyšlehané bílky a hmotu následně sundejte z plotny.
Na plech na pečení vyskládejte souvislou vrstvu sušenek. Pokud máte velmi tenké nebo lámavé sušenky, klidně udělejte dvojitou vrstvu. Chladnoucí kaši nalijte na vrstvu sušenek a dobře ji rozetřete. Do kaše následně vtlačte dobře omyté a osušené maliny. Základ dortu nechte vychladnout.
Další vrstva je pudink. Vyšlehejte žloutky s cukrem a ve vzniklé pěně rozmíchejte pudink a trochu mléka, aby vznikla hustá kaše. Zbytek mléka opatrně přiveďte k varu. Když se mléko začne vařit, přilejte do něj předpřipravenou pudinkovou kaši. Za stálého míchání uvařte hustý pudink, který po odstavení z plotny rovnou přelijte na krupicovou vrstvu. Dort dejte na hodinu nebo dvě do ledničky.
Vychladlý a zatuhlý malinový dort ozdobíte šlehačkou. Na vrch můžete přidat i několik čerstvých malin, pokud vám zbyly.