Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Kynuté kefírové rohlíčky ve skandinávském stylu ”hygge”

Dánské slovo hygge nemá v českém prostředí tak úplně ekvivalent. V podstatě by se ale pod ním dalo představit útulno, dřevo praskající v krbu, horká čokoláda v hrnku, teplá deka a kniha. Kromě toho k hygge ale patří i dobré jídlo, a to především takové, na které je nutné si počkat.
kefírové rohlíčky
ilustrační obrázek

Kefírové rohlíčky, na které vám přinášíme recept, jsou snadné na přípravu, ale o to delší čas vyžaduje jejich kynutí. Až je ale budete ještě zatepla ochutnávat s máslem, pochopíte, proč je někdy důležité zpomalit.

TIP: Rohlíky díky kefíru vydrží delší dobu čerstvé, takže kromě másla je nezapomeňte ochutnat také s nějakým domácím džemem nebo marmeládou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Plněné rohlíčky z lahodného šlehačkového těsta

Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku

Kefírové rohlíčky

porce
g / porce
Ingredience:
  • 300
    300
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 200
    200
    g
    špaldové mouky
  • 13
    13
    g
    čerstvého droždí
  • 4
    4
    g
    soli
  • 2
    2
    lžíce
    cukru krystal
  • 1
    1
    ks
    vejce M
  • 250
    250
    ml
    kefírového mléka
  • 2
    2
    lžíce
    másla
  • posyp (mák, kmín, hrubozrnná sůl,...)

Postup:

  1. Z kefíru si odlejeme trochu do misky a v mikrovlnné troubě ho prohřejeme. Do vlažného kefíru zamícháme dvě polévkové lžíce cukru a rozdrobené droždí. V teple necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 až 15 minut.

  2. Mezitím si do velké mísy prosejeme obě mouky a přimícháme k nim sůl.

  3. K moukám se solí přidáme kvásek, vejce, zbytek kefírového mléka a povolené máslo. Ze všech surovin ručně vypracujeme hladké, nelepivé těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu kynout. Po této době si těsto přendáme na pomoučený vál a ručně ho propracujeme. S těstem pracujeme zlehka, netrháme ho. Následně ho vrátíme zpět do misky a necháme dalších asi 45 minut kynout.

  4. Nakynuté těsto si přemístíme na vál a rozdělíme ho asi na 8 dílů. Každý z nich rozválíme do tvaru oválu, který následně zarolujeme. Takto vzniklé rohlíky přejedeme válečkem nebo stlačíme rukou, aby se upevnilo zavinutí. Přemístíme si je na připravený plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny ještě kynout.

  5. Troubu si předehřejeme na 210 °C a na dno vložíme hrnec s vodou, kvůli tvorbě páry. Kefírové rohlíčky lépe ve vlhkém prostředí kynou a celkově jsou potom mnohem chutnější. Rohlíky si pomažeme vodou nebo mlékem a posypeme vybraným sypáním (mák, kmín, hrubozrnná sůl…). V troubě je necháme asi 10 minut, poté vyndáme kastrůlek s vodou, a ještě na pár minut dopečeme dokřupava.

  6. Rohlíky necháme vychladnout na mřížce, aby se nám nezapařily. Skladujeme nejlépe v plátěném sáčku nebo v utěrce.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek