Krémové řezy z listového těsta: zpracujte těsto trochu jinak
Ingredience na krémové řezy
Na krémové řezy budete potřebovat:
- 1 listové těsto
- 6 vajec
- 400 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 800 ml plnotučného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr na posypání
- 1 pytlíček vanilkového cukru
Příprava
Nejprve rozbijte vejce a oddělte si bílky od žloutků, budou potřeba zvlášť. Zhruba polovinu cukru vyšlehejte se žloutky do hladké pěny. Cukr je lepší přidávat postupně, aby měla pěna správnou konzistenci. Druhou polovinu cukru stejným způsobem vyšlehejte spolu s bílky.
Do pěny ze žloutků opatrně přimíchejte hladkou moukou a jeden hrnek mléka. To by mělo mít pokojovou teplotu, přidáte-li mléko z ledničky, pěna by mohla začít hrudkovatět.
Zbytek mléka přiveďte opatrně k varu, nesmí se vám začít připalovat. Ihned po dosažení varu mléko z plotny odstavce a přidejte do něj žloutkovou hmotu. Pořádně míchejte, ať je směs skutečně homogenní. Za stálého míchání krém znovu dejte na plotnu a na nejmírnějším plamenu ji vařte po dobu zhruba dvou minut.
Rozválejte si listové těsto a rozdělte ho na dvě stejné poloviny. Jednu z nich dejte rovnou péci – bude stačit několik minut při 160 °C. Pak dejte péci i druhou polovinu těsta, kterou zatím nakrájejte na čtverce či obdélníky. Zatímco vám upečená polovina těsta a krém stydnou, vyšlehejte šlehačku.
Žloutkovou hmotu, která by v této chvíli měla mít pokojovou teplotu, rozetřete na upečené těsto. Na krém přidejte šlehačku a nakonec obdélníčky listového těsta. Podle jejich velikosti a tvaru nakrájejte také základnu. Posypte směsí moučkového a vanilkového cukru a můžete servírovat.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Pudinkové polštářky z listového těsta: snadný a chutný dezert