Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Krémové řezy z listového těsta: zpracujte těsto trochu jinak

Nejen, že skvěle chutnají, při jejich přípravě se nepředřete. Pokud se vám nechce zadělávat vlastní listové těsto, můžete s klidem na duši využít kupované, a na chuti krémových řezů to nebude znát. Jen pozor, v některých obchodech se objevuje i mražené listové těsto, tomu se raději obloukem vyhněte.
krémové řezy
Tři vrstvy a jedno velké sladké potěšení. (foto: ezy.cz)

Ingredience na krémové řezy

Na krémové řezy budete potřebovat:

  • 1 listové těsto
  • 6 vajec
  • 400 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 800 ml plnotučného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr na posypání
  • 1 pytlíček vanilkového cukru

Příprava

Nejprve rozbijte vejce a oddělte si bílky od žloutků, budou potřeba zvlášť. Zhruba polovinu cukru vyšlehejte se žloutky do hladké pěny. Cukr je lepší přidávat postupně, aby měla pěna správnou konzistenci. Druhou polovinu cukru stejným způsobem vyšlehejte spolu s bílky.

Do pěny ze žloutků opatrně přimíchejte hladkou moukou a jeden hrnek mléka. To by mělo mít pokojovou teplotu, přidáte-li mléko z ledničky, pěna by mohla začít hrudkovatět.

Zbytek mléka přiveďte opatrně k varu, nesmí se vám začít připalovat. Ihned po dosažení varu mléko z plotny odstavce a přidejte do něj žloutkovou hmotu. Pořádně míchejte, ať je směs skutečně homogenní. Za stálého míchání krém znovu dejte na plotnu a na nejmírnějším plamenu ji vařte po dobu zhruba dvou minut.

Rozválejte si listové těsto a rozdělte ho na dvě stejné poloviny. Jednu z nich dejte rovnou péci – bude stačit několik minut při 160 °C. Pak dejte péci i druhou polovinu těsta, kterou zatím nakrájejte na čtverce či obdélníky. Zatímco vám upečená polovina těsta a krém stydnou, vyšlehejte šlehačku.

Žloutkovou hmotu, která by v této chvíli měla mít pokojovou teplotu, rozetřete na upečené těsto. Na krém přidejte šlehačku a nakonec obdélníčky listového těsta. Podle jejich velikosti a tvaru nakrájejte také základnu. Posypte směsí moučkového a vanilkového cukru a můžete servírovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pudinkové polštářky z listového těsta: snadný a chutný dezert

Sladké jablečné bochánky z nekynutého těsta. Znáte je?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek