Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Kam se hrabe Bounty. Kokosový sen vás přivede na jiné myšlenky

Kokos a čokoláda, to jsou chutě, kterým to spolu prostě ladí. Proto na ně narazíte v mnoha dortech a zákuscích, ale i tyčinkách a sušenkách jako třeba v oblíbené Bounty.
kokosový
Kokos a čokoláda jsou nerozlučná dvojice. (foto: 123RF)

Právě touhle sladkostí se inspiruje nás dnešní recept na kokosový sen s kakaovým korpusem a hutnou čokoládovou polevou, které se skvěle hodí nejen ke kávě. Pokud máte stejně jako my slabost pro kokos, neprohloupíte. Uvidíte, že se rychle zařadí mezi vaše oblíbené recepty.

Suroviny na kokosový sen

Kakaový korpus:

  • 125 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • 25 ml rostlinného oleje
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Kokosový krém:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g krupice na krupicovou kaši
  • 125 g moučkového cukru
  • 75 g másla

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla

Postup

Všechna vejce si rozklepněte, zlehka je prosolte a pak v mixéru našlehejte. Za stálého šlehání postupně přisypávejte cukr a vanilkový cukr. Pak přilijte olej a dál do těsta postupně prosévejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte i holandské kakao a nechte mixér, aby těsto zpracovával alespoň pět minut. Mezitím rozpalte troubu a vyložte si hranatou formu pečicím papírem. Korpus pečte při teplotě 180 °C po dobu asi 25 minut.

Zatímco se vám těsto peče, vrhněte se na přípravu krému. Mléko si přelijte do dostatečně velkého kastrolu a na mírném plameni ho zahřejte přibližně na 60 °C. Při této teplotě do něj začněte rozmíchávat kokos s cukrem. Za stálého míchání pokračujte, dokud mléko nezačne vřít. Pak do něj postupně přimíchejte krupici a pokračujte v míchání, dokud směs nezačne houstnout. Když krém získá konzistenci hotového pudinku, odstavte jej z plotny a vmíchejte do něj změklé máslo. V míchání pokračujte ještě několik minut. Hotový krém navrstvěte na korpus a rovnoměrně ho rozetřete.

Navrch přijde ještě čokoládová poleva – čokoládu nalámejte na kostičky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte smetanu a pak také změklé máslo. Pokračujte v míchání, dokud nevznikne jemná a lesklá hmota. Tou přelijte krémovou vrstvu a zákusek dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby dobře zatuhl. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Kouzlo české kuchyně: Moderní recepty s tradičním nádechem

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kakaovo-kokosové řezy zahřejí na těle i na duši

Vyzkoušejte tento lahodný čokoládovo-vanilkový nepečený dort

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek