Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Jednoduchý mrkvový dort s medem a vlašskými ořechy

Mrkvový dort už se stal takovou klasikou, najdete ho snad ve všech kavárnách a cukrárnách. Připravit si ho ale můžete i doma, není na něm totiž vůbec nic složitého.
mrkvový dort
Mrkvový dort je kavárenská klasika a nikdo nepozná, kolik je v něm zeleniny.

Mrkvový dort nebo chcete-li mrkváč je ideální pro každou oslavu. Cukr jsme nahradili sladkým medem a grády všemu dodává ořechová posypka. Zkrátka kombinace medu, ořechů a mrkve je vůbec ta jedna z nejlepších. Přesvědčte se o tom sami v tomto receptu, se kterým zatnete tipec fámám, že zdravá jídla nemůžou být dobrota.

TIP: Mrkev svou vláčností umí dodat těstu lehkost. Pokud byste těsto chtěli ale ještě víc vláčné, přidejte do základního receptu na korpus ještě jedno nebo dvě nahrubo nastrouhaná jablka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na jedinečný mrkvový dort, který si zamilujete po prvním ochutnání

Strakaté brownies s pořádnou porcí malin

Mrkvový dort

porce
g / porce
Ingredience na korpus:
  • 400
    400
    g
    hladké špaldové mouky
  • 10
    10
    lžic
    medu
  • 1
    1
    sáček
    prášku do pečiva
  • 1
    1
    lžička
    skořice
  • 1
    1
    špetka
    muškátového oříšku
  • 1
    1
    hrnek
    slunečnicového oleje
  • 3
    3
    vejce M
  • 1
    1
    kelímek
    zakysané smetany
  • 500
    500
    g
    mrkve
  • 3
    3
    lžíce
    holandského kakaa
  • 30
    30
    ml
    plnotučného mléka
Zbylé ingredience:
  • 3
    3
    balení
    sýru Lučina
  • 80
    80
    g
    másla
  • 4
    4
    lžíce
    medu
  • 100
    100
    g
    vlašských ořechů

Postup:

  1. Do větší mísy si prosejeme špaldovou mouku, ke které přidáme kakao, skořici, muškátový oříšek a prášek do pečiva. Promícháme.

  2. Do druhé misky si dáme deset polévkových lžic medu, ke kterému rozklepneme celá vejce. Společně vyšleháme do pěny. Následně přidáme slunečnicový olej, kelímek zakysané smetany, plnotučné mléko a oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev. Směs už nešleháme, ale dobře ji promícháme vařečkou.

  3. Suché ingredience pomalu přidáváme k těm tekutým. Vzniklé těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy. Korpus pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut nebo dokud není špejle po zapíchnutí do těsta suchá.

  4. Mezitím si připravíme krém na dozdobení. Povolené máslo vyšleháme společně se třemi baleními sýru Lučina a medem v pevný krém. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo v robotovi.

  5. Vychladlý korpus ořízneme podél hrany a vyndáme z formy. Po celém povrchu ho natřeme krémem tak, aby nikde neprosvítal korpus. Okraj dortu zasypeme ořechovou posypkou. Takto připravený mrkvový dort odložíme alespoň na půl hodiny do chladničky, poté můžeme podávat.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek