Jednoduchý mrkvový dort s medem a vlašskými ořechy
Mrkvový dort nebo chcete-li mrkváč je ideální pro každou oslavu. Cukr jsme nahradili sladkým medem a grády všemu dodává ořechová posypka. Zkrátka kombinace medu, ořechů a mrkve je vůbec ta jedna z nejlepších. Přesvědčte se o tom sami v tomto receptu, se kterým zatnete tipec fámám, že zdravá jídla nemůžou být dobrota.
TIP: Mrkev svou vláčností umí dodat těstu lehkost. Pokud byste těsto chtěli ale ještě víc vláčné, přidejte do základního receptu na korpus ještě jedno nebo dvě nahrubo nastrouhaná jablka.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Recept na jedinečný mrkvový dort, který si zamilujete po prvním ochutnání
Mrkvový dort
- 400400ghladké špaldové mouky
- 1010lžicmedu
- 11sáčekprášku do pečiva
- 11lžičkaskořice
- 11špetkamuškátového oříšku
- 11hrnekslunečnicového oleje
- 33vejce M
- 11kelímekzakysané smetany
- 500500gmrkve
- 33lžíceholandského kakaa
- 3030mlplnotučného mléka
- 33balenísýru Lučina
- 8080gmásla
- 44lžícemedu
- 100100gvlašských ořechů
Postup:
Do větší mísy si prosejeme špaldovou mouku, ke které přidáme kakao, skořici, muškátový oříšek a prášek do pečiva. Promícháme.
Do druhé misky si dáme deset polévkových lžic medu, ke kterému rozklepneme celá vejce. Společně vyšleháme do pěny. Následně přidáme slunečnicový olej, kelímek zakysané smetany, plnotučné mléko a oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev. Směs už nešleháme, ale dobře ji promícháme vařečkou.
Suché ingredience pomalu přidáváme k těm tekutým. Vzniklé těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy. Korpus pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut nebo dokud není špejle po zapíchnutí do těsta suchá.
Mezitím si připravíme krém na dozdobení. Povolené máslo vyšleháme společně se třemi baleními sýru Lučina a medem v pevný krém. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo v robotovi.
Vychladlý korpus ořízneme podél hrany a vyndáme z formy. Po celém povrchu ho natřeme krémem tak, aby nikde neprosvítal korpus. Okraj dortu zasypeme ořechovou posypkou. Takto připravený mrkvový dort odložíme alespoň na půl hodiny do chladničky, poté můžeme podávat.