Jablečný koláč z čokoládového těsta: dezert jako z pohádky
Ingredience na jablečný koláč
Na těsto na jablečný koláč budete potřebovat:
- 6-8 jablek
- 2 celá vejce
- 600 g polohrubé mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 g cukru krystal
- 125 ml rostlinného oleje nebo 150 g másla
- 20 g holandského kakaa
- 10 g mleté skořice
- 5 g jedlé sody
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Na dozdobení si připravte:
- 500 ml zakysané smetany
- 200 g čokolády na vaření
- Jahodovou nebo meruňkovou marmeládu
Příprava
Jablka si dobře omyjte, očistěte a vykrájejte. I se slupkou je nahrubo nastrouhejte na struhadle. Do nastrouhaných jablkách rozmíchejte mletou skořici. V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto – mouku si prosejte s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte olej nebo máslo a obě vejce. Pak do těsta zapracujte také cukr, vanilkový cukr a mléko. Nakonec přidejte i holandské kakao.
Těsto nechte asi deset minut zpracovávat kuchyňským robotem na nízké otáčky. Po uplynutí deseti minut do něj začněte pomalu přidávat jablka. Výsledné těsto by mělo být stejnoměrné a pokud možno i hladké. Těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč bude upečený za 30-35 minut.
Upečený koláč potřete marmeládou, na kterou přijde čokoládová poleva. Čokoládu na vaření rozlámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Rozteklou čokoládu odstavte z lázně a rozmíchejte v ní zakysanou smetanu tak, aby vznikl hladký a lesklý krém. Ten navrstvěte na marmeládu a před servírováním nechte zatuhnout. Koláč můžete na chvilku odložit do ledničky, ale je lepší skladovat ho při pokojové teplotě.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT