Jablečná rychlovka pro nečekané hosty
Jablečné koláče se většinou pečou s náplní. Tentokrát pro vás ale máme speciální postup, který vám usnadní práci a zkrátí i dobu pečení, ideální pro nečekané hosty. Přesně proto se tento koláč jmenuje jablečná rychlovka. Jablka se totiž zapracovávají přímo do těsta, a tak budete mít upečeno už za půl hodiny. Příprava vám pak zabere jen slabých pár minut.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jablečná rychlovka
- 250250ghladké mouky
- 200200mlplnotučného mléka
- 125125gmoučkového cukru
- 120120gmásla
- 55ksjablek
- 33ksvajec
- 11balenískořicového cukru
- 11baleníkypřicího prášku
- špetka soli
Postup:
Všechna vejce si rozklepněte do větší misky, zlehka je osolte a vidličkou našlehejte. Pak do nich přisypte cukr a směs dejte zpracovávat kuchyňským robotem na pomalé obrátky. Zatímco vám robot zpracovává základ na těsto, postupně přidávejte na kousky nakrájené změklé máslo, mléko a nakonec do těsta na několikrát prosejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nechte zpracovávat alespoň deset minut.
V mezičase si omyjte, očistěte a vykrájejte jablka. Můžete je i oloupat, ale u tohoto koláče to není nutné. Očištěná jablka nakrájejte na kostičky. Na pánvi si rozpusťte máslo a na mírném plamenu na něm několik minut pod pokličkou poduste jablka. Čím jsou šťavnatější, tím kratší dobu je třeba je dusit.
Po pěti až deseti minutách do jablek nasypte skořicové cukry a za stálého míchání je nechte ještě několik minut na pánvičce.
Podušená jablka nechte vystydnout a pak je zapracujte do těsta. Je lepší udělat to opatrně ručně, robot by vám je zbytečně nasekal na menší kousky. Hotové těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Hotová bude jablečná rychlovka asi za 30 minut.
Koláč podávejte klidně ještě teplý, ale výborný bude i vystydnutý. Nejlepší je posypaný vanilkovým nebo skořicovým cukrem.