Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány
Je jedno, zda zrovna venku pálí slunce nebo padají provazy deště – grilování k létu odnedávna patří. Lahodné dobroty, které se pojídají v kruhu milých lidí, to je prostě synonymum pohody. Odměňte se za celoroční práci a dopřejte si léto plné grilovaných specialit. Vyzkoušíte naše masité vychytávky, nebo se raději obklopíte pořádnou porcí dozlatova ugrilované zeleniny? Jdeme na to!
Lahodný burger s nivou
Vaše chuťové buňky zajásají! Burger dokonale podtrhne radost z volného dne a počasí vám bude úplně fuk. Je snad příliš horko nebo naopak chladno? S lahodným burgerem zapomenete na vše, co by mohlo kazit idylu krásného dne.
- Nejprve budete na pánvi dozlatova smažit 2 cibule nakrájené na plátky.
- Poté přisypejte lžičku třtinového cukru, přidejte 2 lžičky octa balzamiko, sůl a pepř, a míchejte směs až do zhoustnutí.
- Jednu polovinu této směsi přidejte k půl kilu mletého vepřového a hovězího masa, a smíchejte s 60 gramy rozmixovaného toastového chleba.
- Přidejte 5 nadrobno nakrájených lístků šalvěje, 1 vejce, 60 gramů nastrouhané nivy, sůl a pepř.
- Vytvarujte masovou směs do tvaru burgeru. Grilujte 7 minut po každé straně.
- Mezitím si rozkrojte housky a opečte je. Housky naplňte salátem, burgery a zbylou směsí cibule. Dobrou chuť!
Nejlepší pstruh na grilu
Ryby je ideální připravovat na grilu. Chuť a vůně dřeva dá vyniknout jejich jedinečné chuti. Pro to, abyste si mohli vychutnat tuto dobrotu, vám přitom postačí pár jednoduchých ingrediencí.
- Alespoň 2 hodiny nechte ryby marinovat ve směsi medvědího česneku, soli a másla.
- Pokud nemáte sezónní medvědí česnek ve spižírně, nachystejte si marinádu z másla, rozmarýnu, tymiánu a citrónu.
- Vložte na gril a opékejte po obou stranách zhruba 10 minut.
Přejete si ještě jednu vychytávku? Během grilování ryby na ohni osmahněte i hrubší trojúhelníky pomeranče.
Přejeme vám, ať se tento recept zařadí mezi vaše oblíbené speciality na grilu.
Vegetariánský oběd z grilu
Tak toto jídlo by klidně mohlo být označeno cedulkou „food porn“ – je prostě ďábelsky dobré! A přitom jednoduché, takže vám jeho příprava zabere necelou hodinku.
Budete potřebovat jen zeleninu a vajíčka, toť vše. Rajčata jsou nejlepší loupaná – stačí, když je v misce zalejete vřelou vodou a necháte pár vteřin spařit, poté se kůže lehce sloupne.
- Nejprve si v osolené vodě s trochou kmínu předvařte 10 větších brambor, které jste nakrájeli na kostičky.
- Než se brambory uvaří, nachystejte si ostatní ingredience.
- Budete potřebovat 2 cibule nakrájené na hrubší plátky, 2 papriky nakrájené na širší nudličky, 3 rajčata bez slupek, 9 vajíček, sůl, pepř, olivový olej a sladkou papriku.
- Brambory již vypadají, že jsou téměř uvařené? Výborně. Slejte je a přesuňte se ke grilu, na který si dejte pánev nebo pečicí tácek.
- Všechny ingredience kromě vajec a koření nejprve promíchejte s olivovým olejem, a poté vložte na pánev.
- Nechejte na ohni zavadnout a zesklovatět papriku, a ostatní zeleninu nechejte pěkně provonět ohněm.
- Nakonec na směs nalejte rozmíchaná a osolená vejce a nahoru ještě přidejte koření.
Výborný oběd je na světě, nechte si chutnat!
Co si dáte na grilu vy? Budete si připravovat lahodné burgery s nivou, vegetariánský oběd, nebo pstruha na voňavých bylinkách? Ať žije grilování!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Zahradní nábytek nemusí být drahý. Tyto užitečné kousky zvládnete vyrobit sami a levně