Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Sladké dezerty z avokáda. Připravte avokádo jinak

Avokádo se těší velké oblibě nejen v salátech nebo jako tradiční mexické guacamole, ale čím dál častěji se používá i při přípravě sladkých a hlavně zdravých receptů. Připravte si je doma i vy.
dezerty z avokáda
Dezerty z avokáda jsou ke kávě ideální. (foto: 123RF)

Dezerty z avokáda jsou vláčné a mnohem zdravější, než když do dezertů přidáte klasickou mouku. Navíc zasytí, a přesto vám po nich nebude těžko. 

Nepečený avokádový cheesecake

Co budete potřebovat

Na korpus:

1 velká hrst vypeckovaných datlí

1 hrst vyloupaných mandlí

½ hrsti kešu ořechů

5 lžic kokosového oleje

½ hrnku strouhaného kokosu

2 lžičky másla

Na náplň:

3 velká měkká avokáda

1 hrnek čerstvé limetové šťávy

3 čajové lžičky nastrouhané kúry z limetky

1 plechovku kokosového mléka

5 kapek vanilkové esence

1 lžíce medu

3 lžíce želatiny

10 lžíce studené vody

2 lžíce vařící vody

Na ozdobení si připravte čerstvé sezónní ovoce. Například vypeckované třešně, jahody nebo rybíz. 

Postup

Avokáda vyloupněte ze slupky a odstraňte pecku. Pokrájejte je na větší kusy a vhoďte do výkonného mixéru. Přidejte k nim všechny zbylé ingredience kromě vody a želatiny. Pořádně rozmixujte.

Do kastrůlku si nalijte studenou vodu a ponořte do ní želatinu. Vyčkejte pět minut a přidejte dvě lžíce vařící vody. Nechte želatinu zcela rozpustit a pak přidejte k rozmixovanému avokádu a ostatním ingrediencím tři lžíce želatiny. Ještě alespoň dvě minuty šlehejte, aby se směs dokonale propojila.

Pak si připravte korpus. Všechny suroviny opět vhoďte do mixéru a rozmixujte. Pokud stále nebude směs hladká, přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce kokosového oleje. Výsledné těsto by nemělo být řídké, je lepší tužší. To následně rozprostřete do kulaté dortové formy vymazané kouskem másla. Pomocí lžíce nebo špachtle ho pořádně natlačte i do stran.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Korpus pečte deset až patnáct minut. Jakmile bude hotový, dejte ho zchladit na půl hodiny do lednice. Pak do něj nalijte připravenou náplň a dozdobte čerstvým ovocem. Cheesecake nechte v lednici vychladit přes noc. 

dezert z avokáda cheesecake
Vyzkoušíte nevšední cheesecake? (Foto: 123RF)

Čokoládový koláč

Připravte si

2 velká měkká avokáda

K TÉMATU  10 potravin, které v minulosti vypadaly a chutnaly úplně jinak než dnes

3 vejce

2 bílé jogurty

5 polévkových lžic kokosového nebo třtinového cukru

5 kapek vanilkového aroma

½ hrnku vlažné vody

½ hrnku holandského kakaa

1 hrnek špaldové mouky

Na dozdobení použijte namleté ořechy nebo strouhaný kokos či vysokoprocentní čokoládu.

Postup

Avokáda opět zbavte slupky a pecky a pokrájejte je na větší kusy. Přendejte je do velké mísy a přidejte k nim vejce a jogurt. Tyčovým mixérem vše dobře rozmixujte, pak přimíchejte všechny zbylé suroviny a opět promixujte. Směs musí být vyšlehaná skutečně dohladka. Těsto nalijte do jakékoliv vhodné formy na pečení. Posypejte ořechy, nastrouhanou vysokoprocentní čokoládou nebo kokosem. Dort pečte na 180 °C po dobu dvaceti pěti minut. Nakonec ho nechte vychladnout.

čokoláda avokádo
Nebo si připravíte čokoládový dortík? (foto: 123RF)

Avokádový crème brûlée

Připravte si

2 velká zralá avokáda

2 dcl smetany ke šlehání 33%

1/2 hrnku šťávy z pomeranče

1 štamprle Baileys

1 polévkovou lžíci medu

2 lžíce třtinového nebo kokosového cukru

pár lístků máty či meduňky

Příprava

Avokádo vyjměte ze slupky, odstraňte pecku a polovinu avokáda smíchejte se všemi ostatními výše uvedenými surovinami kromě cukru. Směs vyšlehejte dohladka. Pak přidejte druhou polovinu avokáda a ochutnejte. Můžete přidat vanilkovou esenci. Potřebuje-li dezert dosladit, přidejte ještě o jednu lžíci medu víc. Opět vyšlehejte dohladka a nechte směs v lednici vychladit alespoň na půl hodiny.

Připravte si skleněné misky, do kterých budete dezert servírovat. Můžete si je rovněž nachladit v mrazničce, tak bude dezert ještě o něco lepší.

Následně avokádovou směs naservírujte do jednotlivých misek a opět je nechte v lednici na dvě hodiny vychladit. Těsně před servírováním dezert bohatě posypejte třtinovým či kokosovým cukrem a flambovací pistolí cukr rozehřejte. Dozdobte lístky máty nebo meduňky. 

creme brule
Creme brule patří k exkluzivním dezertům, které si hravě připravíte i doma. (Foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lahodný dezert místo zmrzliny? Vyzkoušejte recept na pudinkové řezy

K TÉMATU  Starý cukrářský trik na šlehačku z plnotučného mléka

Jemnější dezert jste v životě neochutnala!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek