Bez vaření karamelu a za 10 minut! Tenhle dezert si doslova zamilujete
O trošku těžší to možná bude se zásobováním. Karamelové Salko nebo mascarpone nepatří k surovinám na dezert, které by většina z nás měla běžně doma. Karamelové Salko však můžete nahradit obyčejným nedochucovaným Salkem nebo jakýmkoli jiným kondenzovaným mlékem. V takovém případě je dobré dochutit ho karamelovým, vanilkovým, nebo třeba rumovým aroma, abyste nepřišli o chuť jedné vrstvy dezertu.
Už vás ale nebudeme dlouho napínat! Pojďme si prozradit, jak postupovat, abychom se za pár minut mohli radovat z vynikajícího zákusku, po němž se budeme oblizovat nejen my, ale také naši hosté a samozřejmě i děti. I v tomto případě platí, že jak jednou ochutnáte, už nebudete chtít nikdy jíst nic jiného! Tím si můžete být jisti.
Na dezert budeme potřebovat
- 500 g mascarpone
- 400 g karamelového Salka
- 250 g vašich oblíbených sušenek, skvěle se hodí například Lotus, ale použít můžete také hranatou variantu sušenek Bebe
- 250 ml smetany ke šlehání (30%)
- 100 g čokolády na vaření
- 25 g moučkového cukru
Příprava
Smetanu na šlehání si odložte na deset minut do mrazáku předtím, než ji začnete zpracovávat. Díky tomuto cukrářskému triku bude šlehačka, kterou z ní vyšleháte, mnohem lépe držet tvar. A bude také chuťové jemnější. Takto vychlazenou smetanu vyšlehejte s maskarpone do hustého krému, ke konci šlehání přidejte ještě moučkový cukr.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj souvislou vrstvu sušenek. Pokud máte nějaké hodně tenké a křehké, klidně udělejte dvojitou vrstvu. Sušenky potřeme vrstvou krému, na který vyskládáme další vrstvu sušenek. Tentokrát stačí jen jedna. Druhou vrstvu sušenek zalijeme karamelovým Salkem. Nakonec celý dezert dozdobíme najemno nastrouhanou čokoládou.
Hotový dezert dejte do ledničky zatuhnout, připravený k servírování bude asi po 3 hodinách chlazení. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu