Rychlý a snadný čokoládový dort s vanilkovým krémem, který vás překvapí
Ingredience na čokoládový dort
Na korpus na čokoládový dort si připravte tyto ingredience:
- 3 celá vejce
- 250 g hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- 150 ml třicetiprocentní smetany
- 150 ml slunečnicového oleje
- 40 g holandského kakaa
- 5 g jedlé sody
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- Špetku soli
Na vanilkový krém budete potřebovat:
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g moučkového cukru
- 30 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 25 g másla
- 1 celé vejce
- 5 g mleté vanilky, případně vanilkový extrakt nebo aroma
- Špetku soli
Příprava
Nejprve si připravte vanilkový krém. Vejce rozklepněte do misky a rozmíchejte v něm moučkový cukr, škrob a sůl. Mléko si na mírném plamenu přiveďte k varu a opatrně do něj po částech přelévejte vaječnou směs. Po každém dolití směsi mléko pořádně promíchejte. Pozor, aby se vám nezačalo připalovat.
Po přidání vaječné směsi přidejte vanilku a za stálého míchání krém vařte po dobu jedné minuty. Krém stáhněte z plotny a důkladně v něm rozmíchejte kousky másla. Míchejte ještě několik minut, aby se vám v něm nevytvořily hrudky, krém musí být jemný. Hotový krém přehoďte čistou utěrkou a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
Ve velké míse si zadělejte na těsto. Rozklepněte všechna tři vejce, jemně je osolte a vyšlehejte je spolu s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. Postupně přidávejte smetanu, olej, jedlou sodu a mouku s prosetým práškem do pečiva. Nakonec přidejte holandské kakao a těsto důkladně zpracujte, aby bylo stejnoměrné a hladké. Hotové těsto přelijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem.
Vystydlý vanilkový krém napěchujte do cukrářského pytlíku a s jeho pomocí vytvořte na těstu mřížkový vzor. S trochou šikovnosti můžete namísto vzoru napsat nějaký krátký vzkaz nebo třeba číslice, pokud tento dort pečete pro nějakého oslavence. Nebojte se udělat větší vrstvu krému, je hustší a těžší než těsto, a tak se do něj při pečení ponoří.
Hotový dort pečte při teplotě °C po dobu asi 30 minut. Nejlépe chutná vystydnutý na pokojovou teplotu a dozdobený šlehačkou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Krtkův dort bez pečení, který si jednoduše zamilujete
Recept na nepečený banánový dort. Nejen pro milovníky banánů