Máte nečekanou návštěvu a chcete ji pohostit? Chléb ve vajíčku to jistí!
Abyste vytvořili skvělou večeři, nemusíte mít doma nutně ty nejvybranější ingredience a ani nemusíte přípravě věnovat hodiny času. Chcete-li nachystat rychlé, teplé občerstvení a chutné, možná vás nejprve napadne chléb nebo veka ve vajíčku, ale můžete zkusit i tuto, poněkud jinou a méně známou variantu, kterou vaši hosté jistě ocení.
Suroviny, které budete potřebovat
Pro přípravu vašeho nového kulinářského výtvoru budete potřebovat:
- 3 středně velké syrové brambory
- 4 krajíce veky nebo staršího chleba (ani příliš tenké, ani hrubé)
- 2 vejce (pokud nemáte, nic se nestane)
- 1 středně velkou cibuli
- olej
- sůl, a
- pepř.
Jak připravit netradiční chléb ve vajíčku
Pokud máte všechny suroviny po ruce, můžete se do toho pustit. Nemusíte mít žádné obavy, postup je velice jednoduchý. Jde přece o rychlý recept!
Brambory oškrábejte, omyjte a nastrouhejte na struhadle najemno. Brambory obvykle při strouhání pustí mnoho vody, proto je zapotřebí ji z nastrouhaných brambor řádně vymačkat. Základ receptu máte a nejlepší je další přípravu neodkládat, aby vám brambory nezhnědly.
Dalším krokem je nastrouhání cibule, kterou není potřeba strouhat tak najemno, jako brambory.
V misce brambory i cibuli smíchejte, do směsi rozklepněte jedno vejce (pokud máte) a trochu soli a pepře. Vymíchejte hladkou hmotu a mezitím si na pánvi rozehřejte olej.
Krajíčky chleby nebo veky potřete z jedné strany připravenou bramborovo-cibulovou směsí. Uvidíte, že díky tomu, že jste brambory nastrouhali opravdu najemno, se směs do veky nebo chleba částečně vstřebá. Vrstva směsi, kterou natíráte, nemusí být tenká.
Krajíce vložte na rozpálený olej potřenou stranou dolů a opékejte dozlatova. Pokud máte rádi křupavější jídla, můžete krajíčky po opečení ještě dopéct i z druhé strany, ale není to nutné.
Hotové jídlo můžete podávat s čerstvou zeleninou nebo např. salátem coleslaw, záleží, co máte k dispozici.
Přejeme vám dobrou chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: