Velikonoční seriál: Bílá sobota nás volá. Co podle tradice prostíráme?
Po půstu na Velký pátek přijde vhod bohaté prostírání. Bílá sobota nás láká nejrůznějšími dobrotami. A s prázdným žaludkem si je vychutnáte o to víc.
Bílá sobota na velikonoční tabuli
Tvarohový mazanec
Ingredience:
- 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce
- 150 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 3 vejce (2 do těsta + 1 na potření mazance)
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- 500 g pšeničné hladké mouky
- 5 polévkových lžic mléka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 hrst loupaných spařených mandlí
- 1 hrst spařených rozinek
Postup:
Nejprve si předem vyhřejeme troubu na 200 stupňů. V míse utřeme tvaroh spolu s máslem, oběma cukry, vejci a rumem do hladka. Do směsi prosejeme mouku s kypřícím práškem, přidáme polovinu mandlí, rozinky a mléko.
Následně vařečkou vypracujeme tužší těsto, které vytvarujeme do hladkého bochánku. Bochánek položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme jej rozšlehaným vejcem. Nakonec ho posypeme zbylými mandlemi a vložíme do trouby.
Prvních deset minut pečeme mazanec na předehřátých 200 stupňů, potom snížíme teplotu na 160 stupňů a dozlatova dopečeme. Ke konci pečení je dobré přikrýt bochánek alobalem, abychom ho uchránili před spálením, zatímco se bude dopékat vnitřek mazance.
Klasická velikonoční nádivka
Ingredience:
- 10 ml mléka
- 6 rohlíků
- 6 vajec
- 40 g uzeného vařeného masa
- vývar z uzeného masa
- máslo na vymazání
- pepř
- špetka soli
- čerstvá petržel
Postup:
Nejprve si nakrájíme rohlíky na kostičky, poté je zalijeme mlékem se žloutky a necháme vsáknout (případně můžeme přidat trochu vývaru z masa). Mezitím si nakrájíme maso na malé kostičky, nasekáme petrželku a z bílků ušleháme sníh.
Do vlhkého pečiva zamícháme maso, sůl, pepř a petržel. Nakonec přidáme sníh z bílků a důkladně promícháme. Nádivkou naplníme máslem promazaný pekáček a pečeme ji asi 20 minut v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů. Nádivku je vhodné podávat jako hlavní chod například s bramborami.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Velikonoční seriál: Pokud se nepostíte, jaké dobroty nachystat na Velký pátek?