Recept na skvělý banánový dort, kterým oslníte na jakékoliv oslavě!
Tento banánový dort si zamilují nejen děti, ale i dospělí. Je velice svěží, přímo zrozený na letní narozeninovou oslavu. Pusťte se do něj!
Co budete potřebovat na banánový dort?
Na korpus budete potřebovat:
- 5 vajec
- 5 velkých lžic horké vody
- 160 gramů krystalového nebo moučkového cukru
- 110 gramů hladké mouky
Na vanilkové těsto budete ještě potřebovat 25 gramů kukuřičného škrobu a na kakaové 25 gramů kakaového prášku.
Co potřebujete na čokoládový krém?
Aby byl váš banánový dort vláčný, budete potřebovat vyrobit čokoládový krém, na ten potřebujete následující suroviny: 150 gramů mascarpone, 1 čokoládový pudink (který není nutné vařit), 300 mililitrů mléka, 75 gramů hořké čokolády, lžička kakaa, 150 gramů smetany ke šlehání, cukr.
Suroviny na vanilkový krém
Dort bude v řezu krásně pestrý, dvojbarevný i díky vanilkovému krému, na který potřebujete: jeden vanilkový pudink (který není nutné vařit), 300 mililitrů mléka, 200 mililitrů smetany ke šlehání a ztužovač šlehačky.
Ingredience na plnění a ozdobu banánového dortu
Pokud chcete docílit dokonalého vzhledu dortu, nejen chuti, pak ještě nakupte tyto ingredience na jeho náplň a ozdobu: hořká čokoláda na hoblinky, 4 banány, 250 mililitrů smetany ke šlehání se ztužovačem.
Jak připravit korpusy na dort
Nejprve je nutné si udělat těsto na dortové korpusy. Žloutky si oddělte od bílků a z nich pak vyšlehejte tuhý sníh. Vaječné žloutky smíchejte s cukrem do pěny a přidejte i cukr, mouku a vodu. Spojte s vyšlehaným tuhým sněhem z bílků. Hmotu si následně rozdělte do dvou misek a do jedné části vmíchejte kukuřičný škrob a do té druhé kakaový prášek. Vytvoříte tak základ na vanilkový a čokoládový a kakaový korpus. Těsta pak postupně pečte v dortové formě vystlané pečícím papírem asi půl hodiny při 180 stupních Celsia. Hotové korpusy nechte vychladit a pusťte se do přípravy krémů.
Příprava čokoládového a vanilkového krému
Ideální je, když si zakoupíte pudinkové prášky s příchutí čokolády a vanilky, které se nemusí vařit a zhoustnou i za studena. K zhotovení čokoládového krému smíchejte jednoduše čokoládový pudink s mlékem, vytvořte tužší hmotu a vsypte cukr, kakaová prášek, rozpuštěnou čokoládu a vyšlehanou smetanu s mascarpone. Krém nechte chladit v lednici. Mezitím se pusťte do výroby vanilkového krému, který je velice snadný. Pouze opět smícháte pudinkový prášek s mlékem a vyšlehanou šlehačkou se ztužovačem a máte hotovo.
Kompletace dortu
Vše máte připravené a je na čase dort zkompletovat a vytvořit tak krásný a chutný zákusek pro oslavence. Abyste docílili pestrého vzhledu při řezu dortu, postupujte takto: na vanilkový korpus naneste vrstvu čokoládového krému, na něj rozprostřete kousky banánů, pak přiložte čokoládový korpus a na něj navrstvěte krém vanilkový a opět banány. Takto střídavě postupujte do té doby, než spotřebujete všechen krém. Celý dort pak ještě potřete ušlehanou smetanou a posypte čokoládovými hoblinkami. Ozdobit jeho vrch můžete i kousky zbylých banánů. Nechte zákusek řádně vychladit v lednici.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nepečený zákusek ze smetany, který připomene chuť nanuku
Nejlepší pudinkový dezert, co jste kdy jedli! Vyzkoušejte jej