Nejlepší bábovka, jakou jste kdy ochutnali
Bábovka – ingredience
Bábovka je opravdu oblíbeným dezertem! K upečení této lahodné bábovky budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g moučkového cukru
- 50 ml rostlinného oleje nebo 60 g másla
- 50 ml vody
- 20 g instantní granulované kávy
- 20 g holandského kakaa
- 10 ml rumu nebo odpovídající množství rumového aroma
- 3 celá vejce
- 1 prášek do pečiva
- Máslo a strouhanka na vysypání bábovkové formy
Příprava
Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Do žloutků přilejte olej a smetanu a vše dobře rozmíchejte. Do vzniklé směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a začněte zpracovávat těsto. Z bílků a cukru vyšlehejte hutný sníh, který do těsta zlehka zapracujte. Jakmile je těsto hotové, jednu polovinu přelijte do formy, kterou si nejprve vymažte máslem a vysypte strouhankou.
Vodu si v rychlovarné konvici nebo v mikrovlnce přiveďte k varu a rozmíchejte v ní instantní kávu. Bude o poznání hustší, než jste zvyklá. Do horké kávy rozmíchejte také holandské kakao a rum, případně rumové aroma. Směs nechte trochu vychladnout a pak ji zapracujte do druhé poloviny těsta.
Zbytek těsta opatrně přelijte do formy na pečení. Těsto nechte pár minut odstát, než ho dáte péci do trouby předehřáté na 180 °C. Bábovka bude upečena za 40-45 minut, je dobré ji zkontrolovat pomocí špejle. Servírujte posypanou moučkovým či vanilkovým cukrem a přizdobenou čerstvě vyšlehanou šlehačkou nebo s domácí čokoládovou polevou. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Rychlá hrníčková bábovka z Granka vhodná i pro začátečníky
Bábovka bez mouky, která je vhodná i pro celiaky. Je skvělá!