Slunečný citrusový likér: Kořeněné arancello je jako hřejivé kouzlo
Přes chladné večery to chce nalít do sklenky něco teplého nebo hřejivého, to je jisté. Recept na likér arancello vám doslova do žil vlije slunce – je sladký a k tomu obsahuje vyváženou chuť alkoholu a svěžího ovoce. Použité koření vás v této podobě i v zimě jednoznačně dostane do varu. Nebo se rozhodnete potěšit tímto likérem někoho ve svém okolí? Potom do něj nezapomeňte přidat na ozdobu ještě svitek skořice nebo čerstvou pomerančovou kůru.
TIP NAVÍC: Pokud si chcete tradiční arancello ozvláštnit, neváhejte do něj přidat kromě pomerančů i citron a grep.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Arancello
- 11lahevfinské vodky
- 55bio pomerančů
- 11celá skořice
- 11vanilkový lusk
- 22badyány
- 200200gkrystalového cukru
- 100100gtřtinového cukru
- 500500mlvody
Postup:
Pomeranče zlehka oloupejte – potřebujete zachovat co největší kousky kůry bez bílé hořké slupky uvnitř. Nejlépe to jde nožem nebo ostrou škrabkou na brambory.
Do větší uzavíratelné sklenice dejte kousky citrusů, přidejte celou skořici, vanilkový lusk a badyány a vše zalijte vodkou. Promíchejte, uzavřete a odložte do chladu a temna asi na 6 dní. Alespoň dvakrát denně, třeba ráno a večer, lahví zatřeste, aby se ingredience promíchaly.
Po dané době si připravte cukrový nálev. V půl litru vody rozpusťte oba druhy cukrů a směs přiveďte k varu. Několik minut povařte, aby se trocha vody odpařila, a poté stáhněte z plotny. Nechte nálev trochu zchladnout. Vlažný ho promíchejte s odleželým likérem. Následně přelijte zpět do lahve a opět odložte do temna a chladu na několik dní odstát. Opakujte postup s pravidelným protřepáváním.
Arancello následně přeceďte přes velmi jemné sítko nebo přes plátýnko. Vzhledem k obsahu alkoholu a cukru není nutné likér sladovat v lednici. Takto vám vydrží až půl roku.