Špaldové mrkvánky s domácími jablečnými povidly
Mrkev vždy patřila v Čechách k hojně pěstovaným plodinám, proto není divu, že si našla cestu i do sladké kuchyně. Zatímco mrkvové dorty a muffiny stále ještě u mnoha lidí vyvolávají povytažené obočí, mrkvánky či mrkvance nebo zkrátka mrkvové rohlíčky tu mají dlouholetou tradici. Připravte si je i vy s tímto receptem a vyzkoušejte k nim skvělá domácí jablečná povidla.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Špaldové mrkvánky
- 55větších jablek
- 250250gkrystalového cukru
- 300300gjemně mleté špaldové mouky
- 200200gmrkve
- 160160gmásla
- 11špetkasoli
- 22lžícekvalitního bílého jogurtu
- 11sáčekvanilkového cukru
- 11vejce M
- 22lžícemoučkového cukru
Postup:
Jablka oloupejte a zbavte se jádřince. Nakrájejte je na menší kostky a dejte na plech. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C. Po zhruba deseti minutách přisypte krystalový cukr a vařečkou promíchejte. Za občasného promíchání pečte tak dlouho, dokud není z jablek hustá kaše, trvá to dalších asi 20 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte chvilku zchladnout.
Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Z povoleného másla dejte asi jednu polévkovou lžíci stranou a zbytek promíchejte s prosátou špaldovou moukou, vanilkovým cukrem, špetkou soli a bílým jogurtem. Ručně vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte asi na 1 hodinu do lednice.
Tuhé těsto rozválejte na tlustší plát, ze kterého vykrajujte trojúhelníky. K základně dejte asi jednu polévkovou lžíci jablečných povidel a následně trojúhelník srolujte směrem ke špičce. Takto připravené mrkvánky skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a poté pečte při 170 °C dozlatova – trvá to asi 10 minut.
Bezprostředně po vytažení z trouby pomažte mrkvánky rozpuštěnou polévkovou lžící másla a posypte je moučkovým cukrem.