Středa , 02. 04. 2025

Hugo

8 originálních receptů na netradiční džemy

Milujete domácí džemy nebo marmelády? Prakticky neustále hledáte zajímavou inspiraci a láká vás vyzkoušet něco nového, neokoukaného a neobvyklého? Pak vás určitě zaujme náš malý receptář, ve kterém najdete tipy na jedinečné, a přitom po stránce chuti dokonalé džemy, po kterých se doma jenom zapráší.
džem
Dýňové pyré určitě znáte, ale co takhle dýňový džem?

Každá správná hospodyňka, kterou baví práce s jídlem, se tu a tam dostává do situace, kdy potřebuje svou kuchyň oživit novými nápady. Vařit pořád dokola to samé je prostě nezáživné, navíc snad všichni rádi objevujeme nové chutě a rozvíjíme svůj apetit. A právě proto jsme pro vás připravili několik receptů na džemy, které vás překvapí svou atypickou povahou a potěší báječnou chutí. Teď už jen najít ten svůj, pustit se do kuchtění, nakoupit třeba tousty a škádlení chuťových pohárků může klidně hned zítra ráno začít.

Dýňový džem

Málo známý, přesto je svou chutí výrazný a naprosto luxusní. Hodí se nejen na tousty, jako součást dezertů, ale třeba také k ochucení kaší. K jeho přípravě potřebujete:

  • 9 šálků jemně nakrájené dýně
  • 4 šálky cukru
  • ½ šálku drceného ananasu
  • 1 balení pomerančového nebo citronového želé

Dýni nakrájejte, oloupejte a vyjměte z ní semínka. Nakrájejte ji na malé kostičky a vložte do velkého hrnce, do kterého přidejte cukr a nechte přes noc odležet. Druhý den dýni přeceďte a sladkou šťávu vařte v hrnci asi dvacet minut na středním plameni. Následně do šťávy přidejte okapanou dýni a vařte zhruba dalších třicet minut. Do směsi přidejte ananas, šťávu pečlivě míchejte a závěrem posypte balením želé. Opět promíchejte a přiveďte směs k varu. Jakmile máte vše hotové, směsí naplňte sterilizované sklenice a klasicky zavařte.

Mrkvový džem

Naprostou peckou je také mrkvový džem, který vám chutí i vůní připomene lahodný mrkvový dort. Perfektní je nejen jako součást palačinek, na tousty, ale také jako netradiční poleva na zmrzlinu. Pro jeho přípravu budete potřebovat:

  • 1 plechovku neslazeného drceného ananasu 
  • 1 ½ šálku nastrouhané mrkve
  • 1 ½ šálku nakrájených oloupaných zralých hrušek 
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžičku mleté ​​skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 balení ovocného pektinu
  • 6 a ½ hrnku cukru

V hrnci o objemu šest až osm litrů smíchejte prvních sedm surovin. Celou směs přiveďte k varu a vařte až patnáct minut do změknutí ananasu. Následně přidejte pektin, pak pomalu vmíchejte cukr. Celou dobu směs míchejte, aby nedošlo k připálení, a pokud se na vršku objeví pěna, opatrně ji seberte lžící. Jakmile je džem hotový, nalijte ho do vyvařených sklenic a klasicky zavařte. 

K TÉMATU  Potraviny, které pomáhají jako prevence proti rakovině nejrůznějšího typu podle České onkologické společnosti. Jaké množství sníst?
džem
Mrkvový džem je rozhodně netradiční.

Banánový džem

Zatímco banánová přesnídávka je klasika, džem vyrobený z exotického ovoce může být pro mnohé novinkou. Ve všech směrech ale příjemnou. Banánový džem je výborný nejen jako součást zmrzliny, ale pochutnáte si na něm i na vaflích, palačinkách či toustech. Výborně chutná také s arašídovým máslem. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 5 šálků zralých banánů nakrájených na plátky
  • 2 hrnky cukru 
  • ½ šálku pomerančové šťávy
  • 3 lžíce limetkové šťávy nebo citronové šťávy
  • špetku soli

Všechny ingredience dejte do velkého hrnce a nastavte střední teplotu. Jakmile džem začne bublat, snižte teplotu a za občasného míchání vařte 15 minut. Následně si pečlivě sterilizujte sklenice, do kterých naplňte směs a nechte zavařit. 

Melounový džem

Další pochoutkou je džem vyrobený ze sladkého melounu, který potěší nejen kouzelnou barvou, ale také osvěžující chutí. Zkombinovat ho můžete s palačinkami, vaflemi, ale poslouží i coby součást zmrzliny. Pro jeho přípravu bude zapotřebí:

  • 6 šálků melounového pyré (pro pyré odstraňte všechna semínka)
  • 3-5 hrnků bílého cukru (dle toho, jak moc jste na sladké)
  • 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 balíček práškového pektinu

Smíchejte melounové pyré, cukr a citronovou šťávu ve velkém hrnci. Přiveďte prudce k varu, dokud teplota směsi nedosáhne 220 stupňů. Nezapomeňte směs často míchat, aby se nepřipálila. Závěrem přidejte práškový pektin a vařte dalších pět minut. Odstraňte z ohně a nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic a pečlivě zavařte.

Fialkový džem

Geniální je také fialkový džem (nebo teda spíš směs) smíchaný s vlašskými ořechy, který přináší naprosto nečekané, avšak milé překvapení. Pro svou chuť je naprosto famózní převážně k sýrům. Jak ho připravit?

  • 3 díly lístků fialky
  • 1 díl opražených a najemno nasekaných vlašských ořechu 
  • špetku soli

Všechny ingredience smíchejte a vzniklou směs přendejte do skleniček, které poctivě vychlaďte v lednici.

fialka
Co takhle džem, který chutná jako rozkvetlá louka?

Kukuřičný džem

Skvělým nápadem je také příprava kukuřičného džemu, který náramně chutná nejen na toustech, ale i sušenkách. A nemusíte se bát, nevyrábí se z kukuřičného škrobu, ale z celých klasů, proto je chuť úžasně autentická, a přitom tak nádherně sladká.

  • 12 velkých kukuřičných klasů
  • 4 šálky vody
  • 1 balení ovocného pektinu
  • 4 šálky cukru
  • žluté potravinářské barvivo
K TÉMATU  Přineste do své kuchyně trochu exotiky a připravte si grilované ovoce

Nakrájejte kukuřici, přiveďte vodu k varu a nechte vařit asi deset minut. Poté vyjměte klasy z vody, tekutinu sceďte přes plátno a v případě potřeby přidejte vodu. Následně přisypte pektin a cukr a opět na chvíli přiveďte k varu. Závěrem přidejte pár kapek barviva, nalijte do sklenic a nechte chladit přibližně dva týdny. 

Ostružinový džem s bourbonem

Pikantní, krásně sladký a unikátní svou vůní i chutí. Takový je ostružinový džem zpestřený bourbonem a provoněný vanilkou. Pro svou povahu se hodí pro řadu podzimních jídel, ale kromě toho potěší i jako dárek pod stromečkem. Co k němu budete potřebovat?

  • 1 hrnek ostružin
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 polévkovou lžíci bourbonu
  • trochu citronu

Zpracujte vanilkový lusk, ze kterého seškrábněte vnitřek. Do hrnce dejte ostružiny, přidejte cukr, citronovou šťávu, vanilkový lusk i bourbon a pomocí mačkadla na brambory ostružiny rozmačkejte. Poté nechte ovoce několik hodin macerovat. Následně hrnec zahřejte na střední stupeň a nechte vařit asi patnáct minut. Závěrem směs přesuňte do skleniček a nechte poctivě vychladit. 

džem
Ostružinový džem bude elegantní tečkou vašeho toustu.

Karamelovo-jablečný džem

Perfektní chuť poskytne i džem, ve kterém se snoubí chuť jablek s karamelem. Naprosto úžasná kombinace, kterou oceníte na lívancích, palačinkách, toastech, ovšem úžasný je také jako přeliv k dezertům. Co pro jeho výrobu potřebujete?

  • 4 velká sladká jablka
  • 1 ¼ šálku vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 hrnky krystalového cukru
  • 1 šálek baleného hnědého cukru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci vanilky

Ve velkém hrnci smíchejte jablka, půl šálku vody a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi půl hodiny, dokud jablka úplně nezměknou. Poté si připravte karamel – hnědý cukr zahřejte, nechte rozpustit a míchejte, dokud vše nezkaramelizuje. Směs odstraňte z tepla, přidejte tři čtvrtiny vody a pak hned vraťte znovu na plotnu. Závěrem přidejte rozvařená jablka a vařte na středním plameni, dokud se jablka s karamelem nespojí a směs nezhoustne. Pak odstavte, vmíchejte máslo a vanilku. Džem závěrem přemístěte do sterilizovaných sklenic a nechte klasicky zavařit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Těsto na nejlepší lívance, jaké jste kdy ochutnala

Jednoduchá malinová marmeláda připravená v mikrovlnce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
https://www.wideopeneats.com/15-weird-things-you-can-jam/
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
https://www.wideopeneats.com/15-weird-things-you-can-jam/
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek