Neděle , 24. 11. 2024

Emílie

Velikonoční seriál: Bílá sobota nás volá. Co podle tradice prostíráme?

Velikonoční kuchyně je pestrá a bohatá, přičemž každé jídlo na stole má svůj význam. Kromě toho, že se na Bílou sobotu tradičně podávala polévka z čerstvých bylinek, byly součástí hodování také klobásy, nádivky a nesměl chybět ani nadýchaný mazanec.
Bílá sobota
Co prostíráme na Bílou sobotu?

Po půstu na Velký pátek přijde vhod bohaté prostírání. Bílá sobota nás láká nejrůznějšími dobrotami. A s prázdným žaludkem si je vychutnáte o to víc.

Bílá sobota na velikonoční tabuli

Tvarohový mazanec

mazanec
Posnídejte mazanec, tradiční velikonoční pečivo.

Ingredience:

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce
  • 150 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce (2 do těsta + 1 na potření mazance)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 5 polévkových lžic mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 hrst loupaných spařených mandlí
  • 1 hrst spařených rozinek

Postup:

Nejprve si předem vyhřejeme troubu na 200 stupňů. V míse utřeme tvaroh spolu s máslem, oběma cukry, vejci a rumem do hladka. Do směsi prosejeme mouku s kypřícím práškem, přidáme polovinu mandlí, rozinky a mléko.

Následně vařečkou vypracujeme tužší těsto, které vytvarujeme do hladkého bochánku. Bochánek položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme jej rozšlehaným vejcem. Nakonec ho posypeme zbylými mandlemi a vložíme do trouby.

Prvních deset minut pečeme mazanec na předehřátých 200 stupňů, potom snížíme teplotu na 160 stupňů a dozlatova dopečeme. Ke konci pečení je dobré přikrýt bochánek alobalem, abychom ho uchránili před spálením, zatímco se bude dopékat vnitřek mazance.

Klasická velikonoční nádivka

nádivka
Velikonoční nádivku podávejte třeba s bramborami.

Ingredience:

  • 10 ml mléka
  • 6 rohlíků
  • 6 vajec 
  • 40 g uzeného vařeného masa
  • vývar z uzeného masa
  • máslo na vymazání
  • pepř
  • špetka soli
  • čerstvá petržel

Postup:

Nejprve si nakrájíme rohlíky na kostičky, poté je zalijeme mlékem se žloutky a necháme vsáknout (případně můžeme přidat trochu vývaru z masa). Mezitím si nakrájíme maso na malé kostičky, nasekáme petrželku a z bílků ušleháme sníh.

Do vlhkého pečiva zamícháme maso, sůl, pepř a petržel. Nakonec přidáme sníh z bílků a důkladně promícháme. Nádivkou naplníme máslem promazaný pekáček a pečeme ji asi 20 minut v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů. Nádivku je vhodné podávat jako hlavní chod například s bramborami.

K TÉMATU  Zapečené brambory: jednoduché jídlo na tisíc způsobů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Velikonoční seriál: Pokud se nepostíte, jaké dobroty nachystat na Velký pátek?

Velikonoční seriál: Tradiční pochoutky na Zelený čtvrtek

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek