Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Nadívaná vepřová pečeně, nad jakou není

Čeká vás velká rodinná sešlost? Tak to vám přijde k duhu recept na tuto nadívanou vepřovou pečeni. Recept je sice o něco pracnější, než je na našich stránkách zvykem, ale výsledek rozhodně stojí za to. Navíc jde o jídlo pro osm až deset strávníků a vystačíte si jen s jednou pánví a jedním pekáčem.
vepřová pečeně
Vepřová pečeně nakrmí spoustu hladových krků.

Nadívaná vepřová pečeně

porce
g / porce
Vepřová pečeně:
  • 2
    2
    kg
    vepřové pečeně
  • 600
    600
    g
    čerstvých žampionů, případně hříbků
  • 150
    150
    g
    plátkové anglické slaniny
  • 100
    100
    g
    uzené šunky
  • 5
    5
    stroužků
    česneku
  • 2
    2
    ks
    cibule
  • 1
    1
    ks
    mrkev
  • sůl
Marináda:
  • 200
    200
    ml
    sójové omáčky
  • 75
    75
    ml
    olivového oleje
  • 4
    4
    stroužky
    česneku
  • 0.5
    0.5
    ks
    pomeranče (šťáva)
  • 1
    1
    ks
    citronu (šťáva)
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý tymián
  • mletá sladká paprika
  • pepř a sůl
Příloha a na podlití pečeně:
  • brambory (podle počtu strávníků)
  • 250
    250
    ml
    vody
  • 250
    250
    ml
    perlivého bílého vína
  • 50
    50
    ml
    olivového oleje
  • 2
    2
    ks
    cibule
  • špetka
    kukuřičného škrobu

Postup:

  1. Základem pečeně je dobrá marináda. Nejprve smíchejte všechno sypké koření a to pak rozmíchejte v olivovém oleji. Se solí raději opatrně, lepší je nasolit přímo maso. Směs přelijte do mixéru a postupně do ní zapracujte prolisovaný česnek, pomerančovou a citronovou šťávu a nakonec i sójovou omáčku.

  2. Pečeni opatrně nařízněte tak, abyste mohli v řezu pokračovat po obvodu masa. Díky tomu vám vznikne tenký plát, ze kterého bude možné udělat roládu. Plát masa omyjte, očistěte a prosolte. Pak si ho položte na kuchyňskou linku a potřete ho asi polovinou hotové marinády. Pak maso srolujte, potřete marinádou i zvenku, zabalte do potravinářské fólie a dejte na šest až dvanáct hodin do lednice.

  3. Před vyjmutím masa z lednice si nachystejte nádivku. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zpěnit na rozehřátém oleji. Žampiony nebo hříbky očistěte a nakrájejte na plátky, smíchejte je s prolisovaným česnekem a přidejte na pánev. Směs nechte asi pět minut dusit, pak přidejte na kostičky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájenou mrkev. Pokračujte v dušení, dokud mrkev nezměkne.

  4. Masovou roládu vyndejte z lednice a rozmotejte ji. Na vnitřní stranu vyskládejte plátky slaniny a na ně navrstvěte nádivku. Pak maso znovu zarolujte, tentokrát jej však převažte nití, aby se vám nerozmotalo. Roládu položte na plech s oloupanými a osolenými bramborami. Brambory ještě zasypte kolečky cibule, přelijte olivovým olejem a pak je podlijte vodou a perlivým vínem.

  5. Nakonec dejte plech do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut. Po upečení slijte výpečky a rozmíchejte v nich trochu škrobu nebo mouky, aby vznikla hutná omáčka. Tu pak rozmixujte spolu s cibulí z pekáče. Nakonec vše naservírujte.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
česká
60 minut délka vaření
střední recept
česká
60 minut délka vaření
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek