Lehké, zdravé, a přesto chutné brokolicové placky
Ingredience na brokolicové placky
Na brokolicové placky pro dva strávníky si nachystejte:
- 300 g čerstvé brokolice
- 5 vajec
- 100 g vašeho oblíbeného strouhaného sýra (může být i nízkotučný, třeba mozzarella)
- 75 g ovesných vloček
- Jarní cibulku
- Sůl, pepř a další koření dle chuti
- Trocha olivového oleje
Zdravý sýrovou salsu připravíte z:
- 400 g sýru Cottage
- 50 g sušených rajčat
- 10 g plnotučné nebo kremžské hořčice
- 5 g čerstvého strouhaného křenu
Příprava
Začněte přípravou salsy, kterou pak můžete dát na chvíli odpočinout do lednice, zatímco budete chystat placky samotné. Do mísy si nastrouhejte křen a smíchejte ho s hořčicí. Do směsi pak rozmíchejte Cottage i se smetanou, ve které je naložený. Nakonec do salsy vmíchejte sušená rajčata.
Brokolici si omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky. Kostky uvařte v osolené vodě s kapkou oleje na mírném plamenu do měkka. Brokolice je většinou uvařená raz dva, dejte pozor, aby se vám zbytečně nerozvařila. Uvařenou brokolici slejte a přesypte ji do mísy. Přidejte k ní najemno nadrcené nebo rozmixované ovesné vločky, strouhaný sýr a všech pět vajec.
Celou směs rozmixujte kuchyňským mixérem tak, aby vzniklo těsto podobné těstu na palačinky. Těsto zlehka přisolte, opepřete a můžete přidat i další koření, které máte rádi. Nakonec do něj zapracujte najemno nakrájenou jarní cibulku. Na klasické nebo lívancové pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm brokolicové placky. Jedna až dvě minutky z každé strany obvykle stačí.
Brokolicové placky podávejte ještě teplé, nejlépe se zeleninovou oblohou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lehké placky z cukety vás zasytí. Je to ideální recept nejen na léto
Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku