Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Levná a chutná večeře: Falešný řízek se zelím

Poslední dny před výplatou mohou být krušné, zejména v početnějších rodinách. Dnes pro vás máme recept, který vám v takových časech přijde vhod. Falešné řízky ze zelných listů jsou totiž skvělá a levná večeře, kterou navíc můžete zpestřit různým exotickým kořením. Když do strouhanky přimícháte třeba kari, budete se cítit jako někde na Dálném východě. Netřeba dodávat, že zelí, které tvořilo základ jídelníčku našich předků, je plné vitamínů a dalších důležitých látek, zatímco vajíčka vám dodají potřebné proteiny.
falešný řízek
Znáte tento falešný řízek? (Foto: electropiknik.cz)

Ingredience na falešný řízek

Na rodinnou večeři pro čtyři strávníky si na falešný řízek připravte:

  • 16 listů zelí
  • 3 vejce
  • Polohrubou nebo hladkou mouku
  • Strouhanku
  • Sůl, pepř a majoránku
  • Rostlinný olej na smažení

Příprava

Zelné listy je potřeba nejprve spařit. Vyberte hezké a silné listy, na kterých nejsou žádné kazy. Ty nejprve na čtvrt hodiny až dvacet minut naložte do horké, ale ne vroucí prosolené vody. Když listy změknou, což snadno poznáte pohmatem, propláchněte je studenou vodou a nechte na kuchyňské lince oschnout.

Vejce si rozklepněte do misky, zlehka je prosolte a našlehejte si je vidličkou, aby se spojily bílky se žloutky. Oschlé a spařené zelné listy pak obalte v klasickém trojobalu. V tomto případě je ale lepší použít polohrubou mouku namísto hladké, placky pak budou působit hutněji. Do vajec kromě toho přidejte pepř a majoránku, které vám zelné listy hezky dochutí.

Také do strouhanky můžete přidat další koření, která zrovna máte po ruce – Vegetou počínaje a exotickými kořenícími směsi konče.

Na pánvi si rozpalte olej a jednotlivé obalené listy z obou stran osmažte stejně, jako když smažíte řízek. Osmažené placky nechte před servírováním minutku nebo dvě na papírové utěrce či ubrousku, aby z nich okapala přebytečná mastnota. Podávejte s kečupem nebo vaším oblíbeným dresinkem. Jako příloha se nejvíce hodí pečivo.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý a zdravý oběd: masová kapsa se žampiony

Koule z mletého masa v pikantní omáčce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek