Masové placky s houbami vám zlepší sychravý den
Ingredience na masové placky
Na oběd nebo večeři pro čtyři strávníky si nachystejte:
- 600 g mletého vepřového nebo hovězího masa
- 400 g čerstvých nebo 100 g sušených hub
- 400 g brambor
- 100 g cheddaru nebo jiného tučného tvrdého sýru
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- Sůl, pepř, chilli a další koření dle chuti
- Majonézu, zakysanou smetanu nebo kečup
Příprava
Cibuli si nakrájejte najemno, případně ji můžete rozemlít v mlýnku na maso, a zapracujte ji do masa. Stejně naložte také s česnekem, který nejprve utřete. Maso si zlehka prosolte, pepřete a rozdělte ho na čtyři stejně velké díly, z nichž vytvarujte asi centimetr a půl silné placky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pokud máte sušené houby, je dobré je předem naložit do převařené vlažné vody. Recept je však lepší, pokud využijete čerstvé houby. Na plátky nakrájené houby naskládejte na maso a zlehka je potřete majonézou nebo kečupem. Brambory oškrábejte a nastrouhejte si je nahrubo do mísy. K bramborám najemno nastrouhejte sýr, můžete přidat také trochu chilli nebo jiného oblíbeného koření.
Z brambor a sýru uhněťte stejnoměrnou směs, kterou překryjte houby i s majonézou.
Troubu si předehřejte na 180 °C a pečte po dobu 25-35 minut. Podávejte horké, jako příloha se skvěle hodí zeleninový salát nebo hranolky. Zapečené placky ale můžete podávat i v rozpůlené bulce na hamburgery, nejlépe s plátky rajčat a listem zelného salátu. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku
Milujete spojení mletého masa a sýra? Pak vás recept na placky zaujme!