3 recepty na grilovanou chobotnici. Připravte si večeři jako z luxusní restaurace
Ve větších supermarketech chobotnici bez problémů seženete, existují však i specializované prodejny či prodejny pro velkoobchody i drobné podnikatele, kde jsou chobotnice nedílnou součástí sortimentu chlazených ryb a mořských plodů. Taková chobotnice pro dvě osoby vás navíc mnohdy vyjde levněji než jeden oběd v restauraci.
Můžete ji konzumovat za tepla nebo klidně i studenou v salátech. Níže najdete hned tři recepty, díky kterým si chobotnici zamilujete.
Grilovaná chobotnice s pečenými rajčátky a česnekem
Co budete potřebovat?
1 chobotnici (velikost zvolte dle počtu osob)
1 celý keřík cherry rajčátek
1 paličku česneku
1 větší mrkev
1 velkou cibuli
1 kořenovou petržel
5 lžic kvalitního olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
sůl, pepř
Příprava
- Nejprve si do velkého hrnce natočte vodu a dejte ji vařit. Do hrnce se musí vejít celá chobotnice. Do vody přidejte očištěnou mrkev, cibuli a kořenovou petržel, zeleninu můžete nakrájet na větší kusy nebo ji klidně nechte v celku.
- Mezitím si očistěte chobotnici, pokud jste ji tedy nekoupili již zbavenou vnitřností a inkoustu. Nejprve hlavu chobotnice obraťte naruby a vyjměte celý její obsah. Pak špičkou nože vydloubněte oči a skrze vzniklou dírku vyjměte žlázy s inkoustem.
- Jakmile se vývar začne vařit, vezměte chobotnici do kleští a na dvě vteřiny ji ponořte do vroucího vývaru a rychle ji zase vyjměte. Takto opakujte ještě dvakrát. Pokud byste chobotnici do vývaru ponořili celou hned a neučinili tento proces, zůstane tvrdá a „žvýkací“. Poté, co ji třikrát spaříte, ji můžete už do vývaru ponořit celou. Vařte ji přibližně jednu hodinu, ne však méně než padesát minut.
- Až stanovená doba uplyne, vyjměte ji z vývaru a nechte ji chvilku vychladnout. Poté ji nakrájejte, nejprve oddělte jednotlivá chapadla, pak rozkrájejte zbytek.
- Rozpalte si gril, klidně ale postačí i pánev. Pokud budete chobotnici připravovat na grilu, potřete ji olivovým olejem, osolte ji a opepřete. Dejte ji grilovat, na každou stranu by měly stačit dvě až tři minuty. Jestliže budete chobotnici dělat na pánvi, nakapejte na ni lžíci olivového oleje a chobotnici dejte smažit. Osolte ji a opepřete.
- Kromě toho si dejte grilovat i cherry rajčátka lehce posolená a pokapaná olivovým olejem. Česnek buď grilujte rovnou celý, tak jak je, nebo jednotlivé stroužky oddělte, oloupejte a grilujte v alobalu. Takto postupujte i v případě, že budete česnek opékat na pánvi nebo v troubě, nemusíte však používat alobal.
- Nakonec chobotnici naservírujte na talíř s cherry rajčátky a česnekem a vše bohatě zakapejte olivovým olejem a čerstvou citrónovou šťávou.
Chobotnice se špenátovým salátem
Co budete potřebovat?
1 chobotnici
3 hrsti čerstvého špenátu
3 stroužky česneku
1 malou cibuli
3 dcl kvalitního olivového oleje
3 lžíce balsamikového octa
2 lžíce citrónové šťávy
sůl, pepř
Příprava
- Chobotnici si očistěte a uvařte v zeleninovém vývaru jako v předchozím receptu. Pak ale chobotnici nechte zcela vychladnout. Připravte si misku a nalijte do ní 2 dcl kvalitního olivového oleje, přidejte čerstvý drcený pepř a sůl. Vystydlou a na menší kousky rozkrájenou chobotnici naložte do oleje a pořádně promíchejte. Nechte ji marinovat alespoň půl dne, nejlépe přes noc.
- Druhý den nakrájejte na kolečka česnek a menší cibuli na malé kostičky a propláchněte si špenát. Na pánev nakapejte pár kapek olivového oleje a opečte cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidejte česnek. Nakonec do pánve vhoďte špenát, osolte a opepřete podle chuti a ještě ho zakápněte olivovým olejem. Vyčkejte tři až pět minut a můžete servírovat.
- Nejprve na talíř rozložte špenát a na něj položte jednotlivé kousky chobotnice. Špenátový salát pokapejte citrónovou šťávou a balsamikovým octem.
Chobotnice na řecký způsob
Co budete potřebovat?
1 chobotnici
1 láhev kvalitního bílého vína
1 cibuli
2 velká rajčata
3 stroužky česneku
1 dcl kvalitního olivového oleje
1 hrst čerstvé petrželky
2 špetky čerstvého nebo sušeného oregana
sůl, pepř
Příprava
- Chobotnici si rovněž uvařte ve vývaru, rozkrájejte ji na větší kusy a opečte ji na olivovém oleji. Následně na pánev přilijte půl lahve bílého vína a přiklopte ji pokličkou. Nechte deset minut dusit, pak dolijte zbytek vína a opět deset minut duste.
- Nyní si krátce spařte rajčata a oloupejte je. Rozkrájejte je na malé kousky, stejně si nakrájejte i cibuli a česnek. Pak obojí osmahněte na pánvi a následně vše přidejte k chobotnici.
- Nakonec přihoďte i rajčata. Pokrm osolte, opepřete a přidejte oregano a petrželku. Ještě dvě minuty poduste. Jako přílohu můžete zvolit čerstvý chléb nebo opečené brambory s rozmarýnem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Luxusní domácí dort z jablečného těsta. Vyzkoušíte?
Domácí marináda povýší grilování na opravdový gurmánský zážitek