Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Jogurtové mini pizzy. A před přáteli budete za hvězdu!

Kdo by neznal pizzu! S tímhle jednoduchým a nesmírně variabilním jídlem udělali Italové zcela po právu díru do světa. Opravdu poctivou pizzu bez správné dřevem vytápěné pece sice těžko upečete, ale s naším receptem si můžete připravit skvělou alternativu – mini pizzy z jogurtového těsta. Naše pizzy můžete samozřejmě připravit i k obědu či večeři, ale nejvíc se hodí jako „party“ jídlo na různé oslavy a večírky s občerstvením.
pizzy
Vyražte přátelům dech domácími a nadýchanými mini pizzami. (foto: goodcheapeats.com)

Ingredience na jogurtové mini pizzy

  • 700 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného jogurtu nebo zakysané smetany
  • 250 ml převařené vody
  • 50 g sádla nebo másla
  • 1 kostku čerstvého droždí (42 g)
  • 20 ml italského olivového oleje
  • 10 g cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Na náplň si přichystejte například:

  • 350 g strouhaného tvrdého sýra (například eidamu, ementálu nebo goudy)
  • 250 g vaší oblíbené šunky nebo tvrdého salámu
  • 250 ml rajčatového protlaku nebo 4 celá rajčata
  • Olivy
  • Oregano
  • Špetku soli a pepře
  • Koření a další ingredience dle chuti, využít můžete například houby, plísňový sýr, chilli papričky, sterilovanou kukuřici nebo prsní kuřecí řízky

Příprava

Mouku si prosejte spolu s práškem do pečiva a smíchejte ji s vodou, droždím a cukrem. Ještě lepší bude, pokud místo cukru použijete med. Rozdělané těsto nechte pět minut odpočinout, aby měl kvásek čas uchytit se a pak do těsta zapracujte jogurt nebo zakysanou smetanu, sádlo, olivový olej a sůl. Mísu s hotovým těstem přehoďte utěrkou a těsto nechte na teplém místě alespoň dvě hodiny vykynout.

Vykynuté těsto si rozdělte na 10 až 12 stejných dílů a z těch vyválejte kuličky. Kuličky pak rozválejte na tenké placky, které budou mít průměr asi 8 až 10 centimetrů. Střed těchto placek rukama upěchujte tak, aby vznikla prohlubeň pro náplň. Ta může být prakticky libovolná, fantazii se meze nekladou a sami nejlíp víte, jaká pizza chutná vašim hostům.

Hotové a nazdobené mini pizzy vyskládejte na plech na pečení s pečicím papírem tak, aby se jedna druhé nedotýkaly. Okraje, které nejsou pokryté náplní, můžete zlehka potřít olivovým olejem s rozmačkaným česnekem, budou pak křupavější. Pizzu pečte při teplotě 200 °C podle množství náplně a tloušťky těsta přibližně po dobu 20 minut. Podávat je můžete horké i vystydnuté. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Italské okénko: Připravte si plněné koblihy bomboloni

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jednoduchá a rychlá domácí pizza na český způsob

Pizza bez pečení v troubě? Ale ano, jde to!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek