Nejlepší koláče. Je libo jablečný nebo švestkový?
Vánoce už ťukají pomalu na dveře a vy se jistě honíte, abyste všechno stihly a měly dokonale připravené. Zastavte, upečte si vynikající koláč, uvařte si dobrou kávu a alespoň na malou chvíli si užívejte chvíle pohody. Připravili jsme pro vás velmi jednoduché recepty koláčů, které si zamilujete.
Jablečný koláč z křehkého těsta
Máte ve sklepě spoustu jablek? Upečte si z nich tento vynikající křehký koláč, který oceníte vy i vaše rodina či přátelé. Právem se zařadil mezi nejlepší koláče.
Budete potřebovat:
- 350 gramů hladké mouky,
- 20 gramů cukru moučka,
- 200 gramů másla (nesoleného),
- 1 vejce,
- 2 polévkové lžíce studené vody,
- špetku soli.
Náplň:
- 1,5 kilogramů zralých jablek,
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy,
- 150 gramů cukru moučka,
- 60 gramů nesoleného másla,
- ½ čajové lžičky mleté skořice,
- špetku nastrouhaného muškátového oříšku,
- 1 celé vejce.
Postup přípravy:
- Nejdříve prosejte všechny sypké ingredience, ke kterým přidejte máslo. Ze surovin vytvořte sypkou směs, ke které přidejte vejce. Vytvořte těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinářské fólie a dejte na jednu hodinu do lednice. Mezitím si připravte náplň.
- Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrájejte nejlépe na osminky, zakápněte citronovou šťávou a zasypte cukrem. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte jablka a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak ještě chvilku jablka povařte, a nakonec nechte jen tak zlehka jablečnou směs probublávat. Jablka zceďte a šťávu vraťte na pánev. Zahřívejte ji do doby, než zkaramelizuje. Nakonec jablka vraťte zpět do pánve, přidejte skořici a muškátový oříšek a promíchejte.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinou vyložte pečící formu na koláč s přesahem jeden centimetr. Na těsto vlijte hotovou náplň a zasypte moučkovým cukrem. Přiložte druhou část těsta a potřete vajíčkem. Nakonec těsto propíchněte vidličkou. Pečte asi 45-50 minut na 190 stupňů.
Švestkový koláč s tvarohem
Švestky a tvaroh jsou ideální kombinací, která přivede každý koláč k dokonalosti.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek hladké mouky,
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek krupicového cukru,
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva,
- 2 sáčky vanilkového cukru,
- ½ kilogramu švestek,
- 120 gramů másla – nesoleného,
- 1,5 hrnku mléka,
- 2 celá vejce.
Náplň:
- ½ kilogramů měkkého tvarohu,
- ½ hrnku moučkového cukru,
- 2 žloutky,
- ½ hrnku mléka,
- 1 polévkovou lžíci vanilkového pudinku.
Postup přípravy:
- Mléko, rozpuštěné máslo, cukry a vejce ušlehejte.
- Sypké směsi prosejte a vmíchejte do ušlehané směsi.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy a těsto nechte zapéct 10 – 15 minut na 180 stupňů.
- Dále všechny ingredience na náplň vyšlehejte a hotovou ji nalijte na předpečené těsto.
- Nahoru naskládejte půlky očištěných švestek a koláč dopečte dalších 15 – 20 minut. Hotový koláč zasypte moučkovým cukrem.
Obrácený hruškový koláč
Čekáte návštěvu a moc času na přípravu složitého receptu není? Tento moučník je nejenom velmi jednoduchý a rychlý, ale také výborný.
Budete potřebovat:
- 4 oloupané hrušky,
- ⅓ hrnku polohrubé mouky,
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla – nesoleného,
- 3/4 hrnku mléka,
- 3 vejce,
- 1/3 hrnku cukru krystal,
- pár kapek vanilkové esence,
- špetku soli.
Postup přípravy:
- Jelikož je příprava velmi rychlá, ze všeho nejdříve si připravte formu, kterou buď vyložte pečicím papírem, nebo vysypte hrubou moukou či krupicí.
- Na dno formy naskládejte hrušky, které jste předem očistili a nakrájeli na plátky.
- Dále utřete vejce s cukrem a postupně přidávejte další suroviny.
- Takto hotové těsto nalijte na plátky hrušek a vložte do trouby. Pečte 45 minut na 180 stupňů.
Už jste zkoušeli některý z receptů? Jak vám chutnal? Který z nich byste zařadili mezi nejlepší koláče vy? Nebo přidali byste některý na seznam?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Domácí pečení pro začátečníky i pokročilé – upečte si dezert “opilá višeň”
Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník