Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Nejlepší koláče. Je libo jablečný nebo švestkový?

Vánoce už ťukají pomalu na dveře a vy se jistě honíte, abyste všechno stihly a měly dokonale připravené. Zastavte, upečte si vynikající koláč, uvařte si dobrou kávu a alespoň na malou chvíli si užívejte chvíle pohody. Připravili jsme pro vás velmi jednoduché recepty koláčů, které si zamilujete.
nejlepší koláče
Nejlepší koláče, které osladí vaše odpoledne. (zdroj foto: www.123rf.com)

Jablečný koláč z křehkého těsta

Máte ve sklepě spoustu jablek? Upečte si z nich tento vynikající křehký koláč, který oceníte vy i vaše rodina či přátelé. Právem se zařadil mezi nejlepší koláče.

Budete potřebovat:

  • 350 gramů hladké mouky,
  • 20 gramů cukru moučka,
  • 200 gramů másla (nesoleného),
  • 1 vejce,
  • 2 polévkové lžíce studené vody,
  • špetku soli.

Náplň:

  • 1,5 kilogramů zralých jablek,
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy,
  • 150 gramů cukru moučka,
  • 60 gramů nesoleného másla,
  • ½ čajové lžičky mleté skořice,
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku,
  • 1 celé vejce.

Postup přípravy:

  1. Nejdříve prosejte všechny sypké ingredience, ke kterým přidejte máslo. Ze surovin vytvořte sypkou směs, ke které přidejte vejce. Vytvořte těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinářské fólie a dejte na jednu hodinu do lednice. Mezitím si připravte náplň.
  2. Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrájejte nejlépe na osminky, zakápněte citronovou šťávou a zasypte cukrem. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte jablka a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak ještě chvilku jablka povařte, a nakonec nechte jen tak zlehka jablečnou směs probublávat. Jablka zceďte a šťávu vraťte na pánev. Zahřívejte ji do doby, než zkaramelizuje. Nakonec jablka vraťte zpět do pánve, přidejte skořici a muškátový oříšek a promíchejte.
  3. Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinou vyložte pečící formu na koláč s přesahem jeden centimetr. Na těsto vlijte hotovou náplň a zasypte moučkovým cukrem. Přiložte druhou část těsta a potřete vajíčkem. Nakonec těsto propíchněte vidličkou. Pečte asi 45-50 minut na 190 stupňů.

Švestkový koláč s tvarohem

Švestky a tvaroh jsou ideální kombinací, která přivede každý koláč k dokonalosti.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek krupicového cukru,
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva,
  • 2 sáčky vanilkového cukru,
  • ½ kilogramu švestek,
  • 120 gramů másla – nesoleného,
  • 1,5 hrnku mléka,
  • 2 celá vejce.
K TÉMATU  Nejlepší pudinkový dezert, co jste kdy jedli! Vyzkoušejte jej

Náplň:

  • ½ kilogramů měkkého tvarohu,
  • ½ hrnku moučkového cukru,
  • 2 žloutky,
  • ½ hrnku mléka,
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového pudinku.

Postup přípravy:

  1. Mléko, rozpuštěné máslo, cukry a vejce ušlehejte.
  2. Sypké směsi prosejte a vmíchejte do ušlehané směsi.
  3. Hotové těsto nalijte do připravené formy a těsto nechte zapéct 10 – 15 minut na 180 stupňů.
  4. Dále všechny ingredience na náplň vyšlehejte a hotovou ji nalijte na předpečené těsto.
  5. Nahoru naskládejte půlky očištěných švestek a koláč dopečte dalších 15 – 20 minut. Hotový koláč zasypte moučkovým cukrem.

Obrácený hruškový koláč

Čekáte návštěvu a moc času na přípravu složitého receptu není? Tento moučník je nejenom velmi jednoduchý a rychlý, ale také výborný.

Budete potřebovat:

  • 4 oloupané hrušky,
  • ⅓ hrnku polohrubé mouky,
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla – nesoleného,
  • 3/4 hrnku mléka,
  • 3 vejce,
  • 1/3 hrnku cukru krystal,
  • pár kapek vanilkové esence,
  • špetku soli.

Postup přípravy:

  1. Jelikož je příprava velmi rychlá, ze všeho nejdříve si připravte formu, kterou buď vyložte pečicím papírem, nebo vysypte hrubou moukou či krupicí.
  2. Na dno formy naskládejte hrušky, které jste předem očistili a nakrájeli na plátky.
  3. Dále utřete vejce s cukrem a postupně přidávejte další suroviny.
  4. Takto hotové těsto nalijte na plátky hrušek a vložte do trouby. Pečte 45 minut na 180 stupňů.

Už jste zkoušeli některý z receptů? Jak vám chutnal? Který z nich byste zařadili mezi nejlepší koláče vy? Nebo přidali byste některý na seznam?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí pečení pro začátečníky i pokročilé – upečte si dezert “opilá višeň”

Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek