Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Tipy na netradiční vánoční cukroví. Bez lepku, vajec a cukru

Vánoce tu budou co nevidět a spousta z nás jako každý rok řeší pečení vánočního cukroví, které je zapotřebí přichystat včas a zároveň tak akorát do Vánoc. Vánoce bez výborného cukroví, jako by nebyly. Jenže co když vás trápí zdravotní omezení, kvůli kterému si klasiku dopřát zkrátka nemůžete? Přinášíme vám několik skvělých receptů, které vám ty tradiční nejenže vynahradí, ale zároveň si na nich skutečně pochutnáte.
Vánoční cukroví
Vánoční cukroví může být i bez cukru či lepku. (zdroj foto: 123rf.com)

Vánoční cukroví bez lepku

Intolerance na lepek je v současné době častým trápením, kterému je zapotřebí kompletně přizpůsobit svůj jídelníček. To naštěstí už není takový problém. Téměř v každém obchodě hravě seženete bezlepkové mouky, ze kterých s trochou cviku (přeci jen se s nimi pracuje jinak, než s klasickou moukou) upečete lahodné cukroví, ve kterém ani nepoznáte, že je ve složení něco trochu jinak.

Bezlepkové linecké cukroví

  • 250 g bezlepkové mouky (ideálně schär)
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla (anebo rostlinného tuku)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 celé vejce

Postup: Veškeré ingredience zpracujeme v hladké a pevné těsto, které necháme ideálně přes noc odpočinout v lednici. Po vychladnutí vyválíme těsto na 2 – 3 mm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které necháme péct dozlatova. Po vychladnutí namažeme marmeládou a slepujeme dohromady. 

Bezlepkové medové perníčky

  • 20 g medu
  • 2 vejce + něco na potření těsta
  • 160 g moučkového cukru
  • 60 g rostlinného tuku
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1 lžičku jedlé sody
  • citronovou kůru

Postup: Lehce rozehřátý med spolu s tukem smícháme, přidáme vejce, cukr a rozšleháme. Směs smícháme s moukou, kořením, sodou a citrónovou kůrou. Poté vypracujeme těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v lednici. Pečeme ideálně na 170 °C, přibližně 10 minut.

Vánoční cukroví bez laktózy

Také alergie na mléčné výrobky patří k častým potížím. Nesprávný jídelníček pak nejenže poškozuje žaludeční i střevní sliznice, ale také přináší spoustu nepříjemných projevů, kterých je zapotřebí se vyhýbat. A jak jinak, než dobře zvolenou stravou bez obsahu laktózy. Alternativou mléčných výrobků jsou například rostlinná mléka, se kterými se dá pěkně pracovat také v rámci přípravy vánočního cukroví.

Bezlaktózové vanilkové rohlíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 200 g bezlaktózového tuku
  • 1 až 2 lžíce rostlinného mléka
  • 100 g jemně nasekaných ořechů
  • Směs vanilkového a moučkového cukru na obalení
K TÉMATU  Měkoučké a nadýchané domácí langoše s tajnou přísadou

Postup: Z mouky, cukru, ořechů, tuku a rostlinného mléka vypracujte hladké těsto, které nechte alespoň dvě hodiny v chladu. Z těsta následně tvořte malé válečky zahnuté do rohlíčků, které na pečícím papíře pečte na 180 °C 10-15 minut do růžova. Horké je pak následně obalte ve směsi cukrů. 

Išelské dortíčky

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 125 g kokosového či jiného rostlinného tuku
  • 40 g hořké bezlaktózové čokolády 
  • 1 žloutek
  • Plátky mandlí
  • Na náplň: 70 g mletých ořechů, 1 sáček vanilkového cukru, 75 ml teplého rostlinného mléka, 40 g moučkového cukru, 40 g kokosového másla, 1 lžíce rumu.

Postup: Ze všech ingrediencí (mimo surovin na náplň) vypracujte hladké těsto, ze kterého vyválejte 5 mm plát. Vykrajujte malá kolečka, která pečte na pečícím papíře o teplotě 160 °C přibližně 5 minut.

Mezitím smíchejte vše potřebné na náplň. Připravenou směs lehce zahřejte a poté nechte vychladnout. Vychladlou směsí natírejte kolečka, která spojujte k sobě. Následně dortíčky ozdobte čokoládou s plátkem mandle. 

Vánoční cukroví bez vajec

Alergie na bílkovinu obsaženou ve vajíčkách také není výjimkou. Dobrou zprávou je, že ačkoli bývají vajíčka základem každého pečení a málokdo si bez nich cukroví dokáže představit, dají se poměrně hezky nahradit, aniž by tím vánoční laskominy ztratily svou chuť. 

Ovocné košíčky 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • ½ šálku mléka
  • Trochu vanilky
  • Na pudingový krém: 250 g másla, 300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudingu, 150 g moučkového cukru, lžíci rumu. 

Postup: Veškeré ingredience na těsto smícháme a necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu. Vychladlé těsto poté vtlačujeme do forem košíčků a necháme péct do zlatova. Po vychladnutí plníme košíčky košíčky pudingovým krémem, který připravíme tak, že klasicky uvaříme puding, do nějž vyšleháme cukr, máslo a dochutíme rumem. Naplněné košíčky ozdobíme ovocem podle chuti.

K TÉMATU  6 rad jak si užít Vánoce bez stresu a nezbláznit se z toho

Čokoládové cukroví

  • 210 g hladké mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 40 g vlašských ořechů
  • Trochu studené vody

Postup: Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň jeden den chladit v lednici. Vyválíme přibližně 2,5 mm plát, ze které vykrajujeme libovolné tvary. Necháme péct 14 minut při teplotě 160 °C. Po vychladnutí poléváme čokoládou a posypeme ořechy nebo barevnou posypkou. 

Vánoční cukroví bez cukru

Vánoční cukroví bez obsahu rafinovaného cukru osloví nejen příznivce zdravého životního stylu, ale také diabetiky, kterým klasický bílý cukr nepochybně škodí. Současná doba ale přináší spoustu výhod. Jednou z nich je skutečnost, že život si hravě můžeme osladit i bez cukru. 

Kokosové kuličky

  • 40 g nesladkých oplatek
  • 40 g másla
  • 20 g sušeného mléka
  • 1 lžičku kokosového mléka
  • 20 g kokosu
  • Stévii podle chuti
  • Vyloupané mandle

Postup: Rozdrcené sušenky smíchejte se všemi ingrediencemi, ze kterých tvarujte asi 3 cm kuličky, do kterých vtlačte mandli. Každou kuličku pak obalte v kokosu a nechte vychladit. 

Vosí úly

  • 120 g másla
  • 25 g dia piškotů
  • 50 – 100 g sypké stévie
  • 3 lžíce rumové trestě
  • 4 lžíce kakaa
  • Na náplň: 2 vejce, 120 g másla, 3 lžíce rumové trestě, 100 g stévie.

Postup: Jemně rozemeleme piškoty. Změklé máslo utřeme se stévií, přidáme kakao a rumovou tresť. Vše hezky propracujeme do pevného těsta. Tvarujeme kuličky, které obalíme ve stévii a vtlačíme do forem. Vytvoříme důlek, který naplníme náplní, kterou následně přiklopíme piškotem. Náplň připravíme zcela jednoduše. Uvařené žloutky smícháme se stévií, máslem a trestí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Křehké domácí sušenky, které potěší vaše chuťové pohárky

Likérová špička jako z cukrárny. Rychle, jednoduše a s dokonalou chutí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek