Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Dezert se zakysanou smetanou a ovocem, který si zamilujete

Pokud patříte mezi příznivce svěží kombinace ovoce a zakysané smetany na lehkém těstě, měli byste vyzkoušet náš dnešní recept. Je jednoduchý a pokud si ho oblíbíte a pokaždé použijete jiné ovoce, upečete vždy v podstatě nový koláč.
zakysanou smetanou
ilustrační obrázek

Jak lze vyčíst z názvu receptu, na tento dezert se zakysanou smetanou, budete potřebovat ovoce. Jeho volba už je však čistě na vás, nejlépe to, které má zrovna sezonu a nevíte si s ním rady. Nebo které milujete. Ideální je samozřejmě čerstvé ovoce, ale pokud není k dispozici, můžete je nahradit i ovocem kompotovaným.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

New York Cheesecake. Recept na tu nejlepší verzi tvarohové pochoutky

3 letní saláty: Odlehčete zažívání a dopřejte si zdravé pochoutky

Dezert se zakysanou smetanou

porce
g / porce
Ingredience na těsto:
  • 220
    220
    g
    cukru krupice
  • 270
    270
    g
    polohrubé mouky
  • 1
    1
    polovina
    kypřicího prášku
  • 6
    6
    ks
    vajec
  • 110
    110
    ml
    oleje
  • kakao (volitelné)
Ingredience na krém:
  • 3
    3
    balení
    vanilkového pudinku
  • 1
    1
    l
    plnotučného mléka
  • 2
    2
    kelímky
    zakysané smetany
  • 1
    1
    lžíce
    másla
  • 3
    3
    lžíce
    moučkového cukru
  • 1
    1
    balení
    vanilkového cukru

Postup:

  1. Ušlehejte žloutky spolu s moučkovým cukrem, a to tak, že vám vznikne nadýchaná pěna. Do ní pak přidejte vodu, olej a postupně také mouku s práškem do pečiva. Zvlášť si připravte tuhý sníh z ušlehaných bílků a jemně jej vmíchejte do základu ze žloutků.

  2. K pečení si připravte plech s vyšším okrajem a ideálně s rozměry 30 cm na 40 cm. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj těsto a rovnoměrně rozetřete. Troubu předehřejte na 180 °C a těsto pečte po dobu přibližně 15 až 20 minut (v závislosti na výkonu trouby). Když přidáte do těsta 2 polévkové lžíce kakaa, získáte tmavé těsto.

  3. Na vychladlý korpus naskládejte těsně vedle sebe kousky ovoce podle vašeho výběru. Koláč může být jen z jednoho druhu ovoce, ale pro větší zajímavost a pestrost můžete použít více druhů.

  4. Nezapomeňte, že na ovocnou vrstvu patří ještě krém. Nejprve do mléka vmíchejte pudinkové prášky a moučkový i vanilkový cukr a uvařte je do zhoustnutí. Do ještě horké pudinkové směsi vmíchejte máslo a nechte vychladnout.

  5. Když krém zchladne, vmíchejte do něj ještě zakysanou smetanu a přidejte trošku moučkového cukru. Vše pak vyšlehejte, díky čemuž bude krém opravdu vláčný.

  6. Tuto krémovou vrstvu naneste na vrstvu ovoce a rovnoměrně ji rozetřete. Nejsvrchnější část zákusku může podle vaší chuti tvořit například smetana ke šlehání, pěkně hustá šlehačka. Šlehačku můžete dozdobit například hoblinami vysokoprocentní čokolády. Dezert s ovocem a zakysanou smetanou dejte pak ještě na chvilku vychladit do lednice.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek