Úžasný recept na rychlý a levný jemný koláč s čokoládovou polevou
Potřebné ingredience na koláč s čokoládovou polevou
Podívejte se do svých domácích zásob, jestli máte k dispozici tyto suroviny na koláč s čokoládovou polevou:
- 260 g krystalového cukru
- 130 g másla
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 4 celá vejce
- 320 g hladké mouky
- 330 ml mléka, nejlépe plnotučného
- 1 balíček prášku do pečiva
- 4 balíčky vanilkového cukru
- špetku soli, a
- hotovou čokoládovou polevu, kterou si však můžete připravit také doma, a to tak, že vysokoprocentní čokoládu rozpustíte ve vodní lázni ve smetaně ke šlehání.
Postup přípravy koláče
Nejprve od sebe co nejlépe oddělte žloutky a bílky. Zvláště u bílků je třeba dávat pozor, aby se k nim nedostala ani trocha žloutku, protože ta potom znesnadňuje jejich vyšlehání do potřebné konzistence.
Oddělené žloutky poté vyšlehejte do tuhé pěny spolu se změklým máslem a 100 g krystalového cukru. Do pěny přilejte mléko a na závěr jemně, po částech, vmíchejte také mouku a prášek do pečiva.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Těsto nalijte na plech a pečte přibližně 20 minut. Upečení těsta zkontrolujte pomocí dřevěné špejle nebo párátka. Když se těsto na dřevo již nepřichytává, je to známka toho, že je správně upečené.
Nyní si připravte krém. Pečlivě oddělené vaječné bílky vyšlehejte nad párou do tuhé pěny, za přidání 150 g krystalového cukru, vanilkového cukru a špetky soli.
Krém rovnoměrně rozetřete na ještě teplé těsto a nechejte vychladnout. Hotový koláč poté polejte domácí nebo kupovanou polevou a nechte ji ztuhnout. Můžete jej servírovat samotný nebo jej podávat například s ovocem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Koláč z Granka vás vrátí do dětských let. Recept je velmi jednoduchý