Sobota , 23. 11. 2024

Klement

Klasický zákusek „obližprst“ je pro mnohé nejlepším dezertem na světě

Obližprst je zvláštní, leč výstižný název pro klasický zákusek s obrovskou sněhovou čepicí posypanou strouhanou čokoládou. Už tohle zní lákavě, což?
obližprst
Tiramisu - Classical Dessert with Cinnamon and Coffee. Garnished with Strawberry and Mint

Když k tomu ještě přidáme jemný vanilkový krém a kakaové těsto, máme adepta na dezert století. Pojďte sobě i svým dětem udělat radost a upečte jim tuhle dobrůtku. Vsadíme se, že zákusek ,,obližprst“ dostojí svému názvu, a děti si budou doslova oblizovat prsty.

Na obližprst budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 50 g moučkového cukru
  • 5 lžic studené vody
  • 200 g cukru krystal
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • ½ blaíčku prášku do pečiva
  • 160 g polohrubé mouky

Na krém:

  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 5 žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Na bílkovou čepici:

  • 5 bílků
  • 200 g krupicového cukru
  • šťávu z jednoho citronu
  • strouhanou čokoládu na posypání

Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 180 °C a plech vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem.

Nejprve z vajíček oddělíme bílky a žloutky. Bílky smícháme s cukrem a ušleháme tuhý sníh.

obližprst
Obliž prst je nesmrtelným zákuskem. Nemusíte se bát, že by se nesnědl. (zdroj foto: pixabay.com)

V jiné misce vyšleháme do pěny žloutky s cukrem, k nim pak přidáme vodu, mouku, holandské kakao a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a nakonec opatrně přimícháme i oslazený sníh. Vymícháme hladké těsto. To vlijeme do připraveného plechu a dáme péct zhruba půl hodiny. Ke konci doby kontrolujeme zapíchnutým párátkem, zda už těsto není hotové. Když se upeče, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme vanilkový krém a nakonec sněhovou čepici.

Z mléka, mouky a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Když směs zhoustne, sejmeme ji ze sporáku a vmícháme do ní žloutky jeden po druhém. Řádně promícháme a opět postavíme na kamna, kde směs zahříváme a mícháme, dokud nevznikne krásně hustý a lesklý krém. Pak sundáme z kamen a necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem a po malých dávkách přimícháme do zchladlého žloutkového krému.

Ve vodní lázni vyšleháme bílky s cukrem a přidáme šťávu z citronu. Když má směs tuhou a lesklou konzistenci, odstavíme ji z plotny. Připravíme si vychladlé těsto, na které nejprve navrstvíme a rovnoměrně rozetřeme žloutkový krém a na něj sladký sníh. Povrch krásně uhladíme a dáme vychladit do lednice.

K TÉMATU  Pětivrstvý dezert s vanilkovým krémem pro slavnostní příležitosti

Nakonec najemno nastrouháme čokoládu, je jedno jestli zvolíte hořkou, mléčnou, bílou nebo směs všech tří, a rovnoměrně hoblinkami zasypeme povrch dezertu.

Přejeme vám dobrou chuť a ať na vás taky aspoň jeden kousek zbude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu

Vynikající krémové kostky. Nepečený dezert pro každou situaci

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek