Vánoční dort, pikantní ořechy, hrušky se sýrem a další recepty na sladké i slané chuťovky, které neuškodí linii před Vánocemi ani po nich!
Připravit si tak můžete vánoční dort z ricotty, výborný tvarohový zákusek nebo třeba sušené švestky plněné balkánem a domácí pikantní ořechy, které se výborně hodí k silvestrovské oslavě.
Méně kalorická varianta
Při přípravě vašich oblíbených dezertů nebo cukroví přemýšlejte, zda není možné připravit méně kalorickou variantu. „Například místo máslových krémů doporučuji vyzkoušet pudinkové, tvarohové nebo želatinové. Náplně lze nahradit ovocem, bílá mouka celozrnnou a cukr sladidly,“ říká Kristýna Galová, výživová poradkyně.
Připravit však můžete i netradiční cukroví, které překvapí svou příznivou energetickou hodnotou.
Vánoční dort ricotta
- 500 g sýru ricotta
- šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče)
- 1 PL želatiny v prášku
- 1 balení vanilkového cukru
- 200 g cereálních sušenek
- 50 g rostlinného másla
Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem. Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.
Čertíci
- 4 vejce
- 6 PL tvarohu
- 10 PL ovesných nebo pšeničných vloček
- 1 PL tekutého umělého sladidla
- 1/2 sáčku do pečiva
- 1 PL kakaa
- Mandlové aroma
Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 – 30 minut.
Tvarohový zákusek
- 400 g tvarohu
- 150 ml bílého jogurtu
20 g práškové želatiny - 1 PL vanilkového cukru
ovoce – jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve
Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte.
Plněné sušené švestky
- 1 vakuové balení sušených švestek
- 50 g balkánského sýra
- Sýr nakrájejte na plátky a vkládejte do švestek. Švestky uzavřete a napichujte na párátka.
Hrušky zapečené se sýrem
- Hruška
- 1 čajová lžička rostlinného másla
- Sýr s modrou plísní
Hrušku rozpulte a odstraňte jádřinec. Opečte na másle z obou stran a vložte do zapékací misky. Na vrchní část hrušek položte tenký plátek sýra a zapečte v troubě.
Pikantní ořechy
- 100 g vlašských nebo pekanových ořechů
- sůl
- mleté černé koření
- 1 čajová lžička medu
Ořechy osolte, vložte do mikrovlnné trouby a při maximální teplotě spařte (30 sekund). Potom je okořeňte a opět vložte do mikrovlnky na dalších 30 sekund. Přidejte med a naposledy dejte na půlminutu do mikrovlnné trouby.