Skvělá letní příloha: zelný salát se šunkou
Zelný salát se šunkou můžete konzumovat samostatně, třeba jako večeři nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Je bez těstovin, tedy bez zbytečných sacharidů, a navíc se při jeho přípravě nepředřete.
Ingredience na zelný salát se šunkou
Na porci salátu pro 2 strávníky (pokud bude hlavním chodem) si nachystejte:
- 200 g najemno nakrájené kvalitní šunky
- 100 ml majonézy
- 5 g soli
- 2 salátové okurky
- 1 větší hlávkové zelí
- konzervu sterilizované kukuřice
- 1 svazeček jarní cibulky
- Čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu
- 5 g mletého pepře
- 5 g čerstvého nebo sušeného medvědího česneku
Příprava
Zelí si nakrájejte najemno a rychle si ho spařte – zelí zalijte horkou vodou z rychlovarné konvice a nechte několik minut louhovat. Pak vodu slijte a k zelí přimíchejte další ingredience – na kolečka nebo na kostičky nakrájené salátové okurky, sterilizovanou kukuřici, jemná kolečka jarní cibulky a všechno koření. Kromě koření uvedeného mezi ingrediencemi můžete přidat i čerstvé bylinky nebo jiné koření, které máte rádi.
Zeleninu s kořením dobře promíchejte a přidejte najemno nakrájenou šunku. Nejlepší je, když je šunka nakrájená na kostičky. Pak přidejte majonézu a salát znovu důkladně rozmíchejte. Nakonec vše zakapejte citronem. Citron můžete také přidat až při servírování.
Salát rovnou podávejte, kvůli majonéze jej není radno skladovat, a to ani v ledničce. Skvěle se hodí jako příloha ke steakům, grilovanému masu nebo k lehkým letním jídlům. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Zeleninový salát, který přijde vhod hlavně v zimě. Znáte ho?
Těstovinový salát se zakysanou smetanou jako rychlý a zdravý oběd