Zdravé vánoční cukroví: Užijte si Vánoce bez výčitek!
Vánoce bez cukroví jednoduše nikdy nebudou těmi pravými Vánocemi. Vánoční svátky ovšem ale nemusí nutně znamenat období plné sladkých a nezdravých prohřešků. Abychom pak zbytek roku nestrávili shazováním nadbytečných vánočních kil, můžeme zkusit letos zdravé cukroví.
Zdravé vánoční cukroví je skvělou alternativou klasických dobrot pro všechny, kdo mají nějaké zdravotní omezení, nebo pro ty z nás, které si zkrátka chtějí užít Vánoce se vším všudy a bez výčitek.
Perníčky
Jaký by to byl advent, kdyby se nám doma nelinula vůně vánočních perníčků? Perníčky jsou bezesporu jedním ze symbolů Vánoc, ať už v podobě zdobených perníkových chaloupek, ozdob na stromeček nebo chutného cukroví.
Ingredience na zdravé vánoční perníčky:
- 250 g žitné hladké mouky (a také trochu na posypání válu)
- 80 g medu
- 50 g přepuštěného másla ghí
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 kávová lžička kypřícího prášku (klidně do perníku)
- 1 kávová lžička perníkového koření
- 1 kávová lžička kakaa
Postup:
Začneme důkladným smícháním sypkých surovin, do kterých následně přidáme vejce, rozpuštěné ghí, mléko a med. Ze směsi vypracujeme hladké pevné těsto, které je dobré před pečením nechat nějaký čas uležet v lednici. Před pečením necháme alespoň 15 minut těsto v pokojové teplotě povolit.
Poté z něj uválíme 5 mm vysokou placku (nesmíme zapomenout podsypávat moukou, aby se nelepila na vál) a vykrajujeme z ní tvary s vánočním motivem. Perníčky skládáme na plech vyloženém pečícím papírem a pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Horké perníčky potřeme vejcem (budou se krásně lesknout), do kterému můžeme přidat i kapku rumu.
Mandloví andílci
Anděl stejně jako čert a Mikuláš jsou spojováni právě s adventním časem a Vánocemi. Vytvořit cukroví v podobě malých a chutných andělíčků, které provoní váš domov Vánocemi, není nijak nákladné ani složité.
Ingredience na mandlové andílky:
- 100 g mandlí
- 10 lžic pohankové mouky
- 3 bílky
- kůra z jednoho BIO pomeranče
- 1 lžíce medu
Postup:
Umleté mandle smícháme s bílky, přidáme mouku, med a kůru z pomeranče. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které vyválíme a postupně z něj vykrajujeme andělíčky (nebo i jiný oblíbený tvar). Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem přibližně 5 minut na 180 stupňů. Hotové andělíčky můžeme ozdobit rozpuštěnou čokoládou, mletými ořechy, mandlemi nebo cukrovými hvězdičkami.
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří k vůbec nejoblíbenějšímu druhu vánočního cukroví. Abychom nemuseli mít výčitky při jejich ochutnávání, můžeme zkusit stejně chutnou, avšak mnohem zdravější verzi.
Ingredience na zdravé vanilkové rohlíčky:
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 160 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru (nebo agávového sirupu popřípadě medu)
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 200 g másla
- trochu vanilky
- trochu citronové šťávy
- na obalení směs moučkového a vanilkové cukru
Postup:
Z mouky, cukru, vanilky, ořechů a vychlazeného másla vypracujeme hladké těsto. Potřebujeme maličko řidší konzistenci těsta, proto do něj postupně přidáme trochu citronové šťávy (celozrnná mouka část tekutin nasákne). Hotové těsto necháme nejlépe přes noc odležet v lednici.
Druhý den tvoříme z těsta rohlíčky, které pečeme v troubě dozlatova asi 8 minut na 180 stupňů. Mírně zchladlé rohlíčky pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilkové cukru.
Zdravé linecké cukroví
Vykrajovaná kolečka, hvězdičky a srdíčka slepovaná k sobě marmeládou nesmí chybět na žádném vánočně prostřeném stole. I linecké cukroví se dá upéct v odlehčené verzi, která příliš nezatíží vaši osobní váhu.
Ingredience na zdravé linecké cukroví:
- 250 g žitné celozrnné mouky
- 125 g medu
- 80 g kokosového oleje
- 1 vejce
- 1/4 kypřícího prášku
- marmeláda dle chuti (nejlépe domácí)
Postup:
V míse nejprve promícháme mouku a kypřící prášek. Poté přidáme med, kokosový olej i vejce a vypracujeme vláčné hladké těsto. Těsto dobře vyválíme (nezapomínáme podsypávat, aby se nelepilo) a vykrajujeme z něj tvary (sudý počet), tak abychom po upečení mohli slepovat k sobě.
Do tvarů, které budou vrchní, můžeme ještě cukrářskými razítky vykrojit kolečko nebo hvězdičku do středu. Vzniklé tvary pečeme asi 10 minut na 200 stupňů na plechu s pečícím papírem. Vychladlé cukroví k sobě slepujeme marmeládou s vysokým obsahem ovoce.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Čokoládové ořechy jako trend letošních Vánoc. Vyzkoušejte!
Smažené čokoládové lanýže. Vyzkoušejte netradiční vánoční cukroví